La Deva e prea mult plumb in solul din spatiile verzi. Laboratorul mobil a depistat metale grele in sol si monoxid de carbon in aer.
Cele doua orase sunt grav afectate de poluarea provocata de autovehicule. Solul prezinta plumb si alte metale grele in exces, iar aerul este intoxicat cu gaze de esapament. Doar apa e, deocamdata, mai putin poluata, dar nimeni nu poate garanta ca si anul viitor va mai fi la fel. Otravurile din sol coboara, incet-incet, spre panza freatica si, daca oamenii nu vor interveni, calitatea mediului se va degrada rapid.
La Deva, probele de sol au fost prelevate chiar din parcul Piata Victoriei, apa de la farmacia "Remedia", iar aerul a fost testat pe bulevardul 1 Decembrie. In Hunedoara s-au prelevat probe de sol si aer din Piata Libertatii, iar apa s-a colectat de la cafeneaua "Expreso".
Deva, sufocata cu monoxid de carbon
Primul semn al poluarii a fost cantitatea foarte mare de monoxid de carbon din aer. Valoarea de 6 mg/m3 nu depaseste limita de 10 mg/m3, admisa de lege, dar este de doua sau chiar de trei ori mai mare ca in alte orase.
Trebuie spus ca normele internationale considera valoarea de 5 mg/m3 drept prag inferior de evaluare, adica valoarea de la care e limpede ca exista o problema grava. In plus, aceste valori reprezinta maxima zilnica admisibila, adica gradul maxim de poluare pe care il poate suporta un om care sta intr-o astfel de atmosfera o singura zi. Dar, in cazul in care poluarea este mereu la fel de ridicata (cum, de regula, se intampla), atunci chiar si valori mai mici de 3mg/m3 necesita masuri pentru protectia sanatatii umane. Se pot purta masti peste nas si gura, dar cea mai eficienta masura ar fi devierea traficului auto pe soseaua de centura.
Plumbul gasit in sol este chiar peste valorea admisa de norme, iar prezenta lui certifica faptul ca gazele de esapament sunt problema.S-au depistat 28 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol, cand limita este de numai 20 mg/kg.
La Hunedoara, prea mult cupru in sol
Rezultatele analizei solului din Hunedoara prezinta o caracteristica mai rar intalnita: nivelul cuprului depaseste valoarea permisa de 20 mg/kg, fiind 51 de miligrame la fiecare kilogram de sol. Concentratia mare de cupru este chiar mai periculoasa decat poluarea cu plumb, deoarece efectele intoxicatiei cu acest metal sunt similare otravirii cu arsenic.
Medicii recomanda ca toti compusii ce contin cupru sa fie considerati a priori toxici. Acesti compusi se pot regasi in legumele si fructele care absorb cuprul din sol sau pot ajunge in panza freatica, ceea ce este considerat de-a dreptul catastrofal. Limita admisa la cupru in apa este de numai 1,5 mg/litru.
Otravirea cu compusi de cupru este foarte rapida. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca in zonele contaminate cu acest metal sa se consume lapte sau albus crud de ou, ambele alimente avand calitatea de a bloca actiunea cuprului.
Otetul este insa absolut interzis, pentru ca favorizeaza reactiile cuprului. O persoana intoxicata cu produsi otravitori de cupru prezinta greturi, ameteli, urmate de convulsii, paloare si insensibilitate. Daca doza e mare, moartea intervine rapid.
Apa se poate bea
Pentru ambele orase, deocamdata nu sunt probleme mari legate de calitatea apei. Ea are ceva suspensii totale in Hunedoara, mai precis 1mg/litru (valoarea acceptata pentru acestea fiind 0), si ceva plumb in Deva (4,6 μg/litru cand valoarea admisa este de 10 μg/l), dar nu prezinta risc de imbolnavire pentru populatie.
Aici ar trebui sa amintim ca, desi nu se depaseste cantitatea admisa de lege, totusi plumbul are prostul obicei de a se acumula in organism si, in timp indelulgat, el poate deveni destul cat sa afecteze creierul, ficatul si rinichii celor beau apa de la robinet.O statie de filtrare a apei ar fi bine-venita in anul 2008, mai ales ca acum vin si banii de la Bruxelles pentru astfel de investitii.
Cititorii ne indeamna la actiune
Rezultatele analizelor de sol, apa si aer din marile orase ale tarii continua sa starneasca ingrijorare. Multi dintre cei care ne-au contactat ne solicita fie sa venim si in orasele lor, fie sa nu ne limitam la prezentarea cifrelor ce dovedesc poluarea. Cei care ne indeamna sa presam autoritatile, locale si centrale, sa ia masuri au, desigur, dreptate si, in lunile urmatoare, vom da curs multora dintre propunerile venite de la cititori.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul