Guvernatorul Deltei Dunarii, Liviu Mihaiu, vorbeste, intr-un interviu pentru „Adevarul”, despre inceperea discutiilor cu Consiliul Judetean pentru recuperarea concesiunilor agricole si piscicole din Delta. Liviu Mihaiu spera ca noul ministru al Mediului il va ajuta sa recupereze resursa piscicola a Deltei din custodia Ministerului Agriculturii.
Adevarul: Care sunt cele mai grave probleme in Delta?
Liviu Mihaiu: As circumscrie majoritatea problemelor Deltei in doua cauze: mentalitatea feudala a administratiei si lipsa de educatie ecologica a concetatenilor.
Din cauza acestora nu putem funciarmente intelege ca intr-o Rezervatie de patrimoniu mondial nu este loc de agricultura intensiva, turism de Eforie, domeniu de pescuit industrial sau poligon pentru italienii insotiti de agenti corupti.
Daca este sa facem o lista scurta a celor mai grave probleme, iat-o: imputinarea alarmanta a resursei piscicole, alterarea biodiversitatii din cauza ocuparii abuzive, in ordine ecologica, a Rezervatiei de catre concesiunile agricole si piscicole, braconajul ajuns la stadiu de potera inarmata, agresiunea imobiliara si funciara, absenta salubrizarii Deltei, slabiciunea organismelor de control, absenta unei legi a Rezervatiei adecvata acestui secol.
In ce stadiu sunt proiectele pentru solutionarea acestor probleme?
Am contrapus fiecarei probleme proiecte a caror viteza de realizare ma intristeaza: initierea unui studiu real de evaluare a resursei si biodiversitatii, modificarea Legii 82 (privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii – n.r.), intocmirea caietului de sarcini de salubrizare complementara cu cea a Consiliului Judetean Tulcea, Regulamentul de Urbanism si Constructie in Delta Dunarii – pe care l-am scos la liman, dupa doi ani de lobby guvernamental, promovarea unei Hotarari de Guvern prin care 6.166 de hectare din grindul Chituc trec in patrimoniul Rezervatiei, blocat deocamdata de Ministerul Justitiei, intarirea logistica si umana a Politiei Deltei cu inca 15 oameni si cateva barci si masini, completarea organigramei Administratiei Rezervatiei cu inca 40 de posturi – mult subdimensionata la aceasta ora, reevaluarea traseelor turistice, inceperea negocierilor “arabo-israeliene“ cu Consiliul Judetean pentru recuperarea si renaturarea concesiunilor agricole si piscicole, un nou studiu de fezabilitate a monitorizarii integrale si integrate a Deltei Dunarii si multe altele, care ar ocupa o pagina de ziar.
Ce politici ati initiat de cand ati devenit guvernatorul Deltei?
Generic, politicile initiate lasa in planul doi investitiile in cladiri si pun pe primul loc protectia mediului, dezvoltarea durabila si integrarea Deltei Dunarii intr-un circuit turistic mondial de elita.
Care este bugetul pe 2009 destinat rezolvarii problemelor din Delta?
Din pacate, Mediul va deveni, din cauza crizei si nu numai, o Cenusareasa a guvernarii. Asta inseamna, probabil, un buget de supravietuire. Inca nu s-a stabilit cuantumul din bugetul de Mediu destinat Rezervatiei. Dupa aprobarea bugetului de stat mai discutam.
Banii Europei sunt o salvare a Mediului pe care ma bazez si pentru asta am initiat, pe langa infiintarea unei unitati de management a fondurilor europene in sanul Administratiei Rezervatiei si o lista de peste 15 proiecte pentru accesat fonduri. Ma bazez in special pe Axa 4 a Programului Operational Sectorial de Mediu.
Pescuitul industrial si braconajul fac ravagii in randul speciilor de pesti. Cum veti combate acest lucru, avand in vedere ca, dupa interzicerea pescuitului, locuitorii din Delta nu vor avea alta sursa de trai?
Exista un comitet antibraconaj la nivelul judetului pe care incerc sa-l activez si sa-l motivez mai puternic alaturi de Prefectura si de Consiliul Judetean.
Ba mai mult, particip personal la actiunile din teren impotriva braconajului.Cine v-a spus ca locuitorii Deltei nu vor avea alta sursa de trai decat cea a exploatarii piscicole?! Atentie la falsele mituri demagogice! In primul rand, in cazul interzicerii pescuitului industrial, al carui sustinator sunt, dupa cum se stie, pescuitul familial va dainui.
Nicio lege nu va interzice comunitatii sa pescuiasca in mod traditional. In al doilea rand, din ecoturism se traieste bine in toata lumea. In Delta, Sf. Gheorghe este un exemplu foarte reusit de comunitate ale carei venituri sunt prevalent de natura turistica.
Cand se vor aplica sanctiuni pe baza regulamentului de urbanism?
Atunci cand Romania se va hotari sa aplice sanctiuni. Deocamdata, statului ii este foarte greu sa aplice o amenda pe strada, in Bucuresti, daramite in “Alaska“… Nu sanctiunile sunt problema, ci aplicarea lor.
Ce solutie trebuie implementata pentru stoparea „invaziei” PET-urilor, care reprezinta o imagine trista, mai ales pentru turisti?
Salubrizarea integrata in ritm saptamanal, iar amenda si educatia in ritm zilnic.
Cand se va transforma lobby-ul pe care l-ati facut impotriva concesiunilor nedrepte atunci cand erati presedintele Asociatiei „Salvati Dunarea si Delta”, in politici concrete?
Concesiunile piscicole de tip feudal, ce obligau pescarul sa incredinteze univoc si monopolist unui singur „cherhanagiu”, s-au desfiintat, cu ajutorul sefului ANPA (Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura – n.r.), Gheorghe Stefan, cel care a interzis pescuitul la sturion pe zece ani, recent dat afara de actuala conducere a Ministerului Agriculturii.
Din pacate, resursa piscicola a Deltei a fost cedata de catre fostul guvernator custodiei acestui minister, care este unul comercial. Sper ca noul ministru al Mediului sa fie alaturi de Delta si sa ma ajute s-aduc inapoi resursa piscicola a Deltei in administrarea Rezervatiei.
Resursa piscicola a Deltei a fost cedata de catre fostul guvernator custodiei Ministerului Agriculturii, care este unul comercial, Liviu Mihaiu, guvernatorul Deltei.
Liviu Mihaiu are 45 ani si s-a nascut la Constanta. A fost: redactor-sef adjunct la “Academia Catavencu”, publisher la revista “Tabu”, director editorial la Radio Guerrilla, realizator al emisiunii “Intre bine si rau”, la TVR, presedinte al Asociatiei „Salvati Dunarea si Delta”.
Incepand cu 1 octombrie 2008, Liviu Mihaiu este guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si presedinte onorific al Asociatiei “Salvati Dunarea si Delta”.
Autonomie energetica in Delta
Centralele eoliene care se construiesc in Dobrogea vor afecta rutele pasarilor. In acelasi timp, piata energiilor alternative este in expansiune, iar in Dobrogea potentialul este cel mai ridicat din tara.
Liviu Mihaiu spune ca este adversarul oricarei forme de industrializare a Rezervatiei, deci si al parcurilor eoliene. „Nu prea am incredere in studiile de impact de mediu comandate de furnizori.
Ma intereseaza, mai degraba, autonomia energetica a comunitatilor decat profitul societatilor de exploatare energetica”, precizeaza Mihaiu. Acesta a constatat, alaturi de presedintele Consiliului Judetean, Victor Tarhon, ca exista si alte forme de energie alternativa in interiorul Rezervatiei, cum ar fi panourile solare si chiar eolienele mici, “de ograda“.
Salubrizarea, cauza de infringement european
Sistemul de management al deseurilor este absent in Delta. Intrebat cand vom avea colectare selectiva intr-o zona plina de turisti si cand se vor construi depozite ecologice de deseuri, Mihaiu ne-a spus ca exista doua caiete de sarcini in stadiul de initiere a procedurilor de informare si de licitatie – unul la Consiliul Judetean si celalalt la administratia Rezervatiei.
“De trei ani pledez pentru sistemul managementului integrat al gunoiului in Delta. Multe primarii depoziteaza gunoiul prin Rezervatie, iar cei mai “constiinciosi“ ii dau foc. Salubrizarea este una dintre virtualele cauze de infrigement european pentru Romania”, a subliniat acesta.