Adevarul: De Ziua Apei, un miliard de oameni sufera de sete

Ziua mondiala a apei a fost celebrata ieri, cu doua zile mai devreme decat in mod normal (22 martie), pentru a nu corespunde cu weekendul pascal al crestinilor romano-catolici. Conform ultimelor studii, un miliard de oameni sufera din cauza lipsei de apa, a carei penurie se va accentua si mai mult pe viitor sub dubla presiune a incalzirii globale si a cererii tot mai mari de apa pe fondul cresterii demografice.

Cercetatorii spun ca, in acest moment, o treime din populatia lumii continua sa traiasca fara acces la apa de calitate, fapt pentru care, in fiecare zi, mor 25.000 de persoane, mai ales copii. Unul dintre obiectivele Summitului Mondial al Dezvoltarii Durabile de la Johannesburg , din 2002, presupune reducerea la jumatate a numarului de persoane private de apa potabila, pana in 2015, raportat la anul 1990. Asta ar insemna ca, zilnic, aproximativ 274.000 de persoane ar trebui sa capete acces la apa de calitate.

Tot mai putina apa in viitor

Pe planeta insa, apa este inegal distribuita, iar pentru ca toti oamenii sa aiba acces la ea trebuie platit un pret mare. "La nivel global, apa abunda acolo unde nu traieste nimeni", spune Pierre Chevallier, specialist pentru resursele de apa de la Institutul francez de cercetari pentru dezvoltare. De exemplu, in partile amazoniene ale statului Peru exista multa apa, dar toata coasta Pacificului este foarte secetoasa.

"Viitorul este sumbru, avand in vedere faptul ca incalzirea globala va accelera fenomenul de evaporare si de topire a ghetarilor, reducand tot mai mult cantitatea de apa disponibila. In plus, presiunea demografica este ingrijoratoare. Nu creste numai populatia mondiala, ci si exigentele oamenilor, odata cu ameliorarea conditiilor de trai in tarile emergente", explica Chevallier.

Nu sunt bani pentru transportul apei

Astazi, apa destinata uzului casnic – consumul uman si igienizarea locuintelor – reprezinta 10 la suta din consumul planetar (fata de 20 la suta necesare pentru industrie si 70 la suta pentru agricultura). Un cetatean nord-american consuma in medie 500 l/zi, un european – in jur de 300 litri, in timp ce un african nu are la dispozitie decat aproximativ 10-20 l/zi.

"Problema este ca stocarea si transportarea apei necesita investitii colosale. Tehnic vorbind, nu este imposibil, dar tarile care au nevoie de apa nu dispun de mijloacele financiare necesare achizitionarii ei", a subliniat Pierre Chevallier.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri