Adevarul: Curent electric produs de valurile unui fluviu

Un fenomen destul de rar intalnit asigura, de milenii, faima fluviului Severn, ce strabate Tara Galilor si Anglia. Dintre toate apele curgatoare ale englezilor, fluviul de 354 de kilometri lungime are cel mai mare debit, aducand spre mare pana la 533 de metri cubi de apa in fiecare secunda. El se varsa printr-un estuar in Oceanul Atlantic, chiar in dreptul Canalului Bristol.

Mareea atinge in aceasta regiune o diferenta maxima de nivel de 15 metri si apa de mare intra, zi de zi, peste apa dulce a fluviului, urcand pe cursul acestuia sub forma unor valuri ce aluneca in sens invers fata de apa curgatoare. Valurile ce apar aici sunt renumite in intreaga lume mai ales datorita surferilor, care vin in fiecare primavara, cand fenomenul atinge cote maxime.

Acum doi ani, un englez de 41 de ani a parcurs 12 kilometri fara sa cada de pe placa, bucurandu-se de un singur val timp de o ora si 16 minute!

Cat opt centrale nucleare

Toti cei care vor sa-si testeze talentul de surferi, in cautarea unor noi recorduri, trebuie sa se grabeasca si sa profite de primavara anului 2009, pentru ca dupa aceea intreg estuarul fluviului va deveni un imens santier.
De cateva decenii se tot discuta despre oportunitatea ridicarii unui baraj si a construirii unei centrale electrice care sa utilizeze imensa cantitate de energie adusa de valuri.

Abia in aprilie 2006, Adunarea legislativa a Tarii Galilor a aprobat un megaproiect, care presupune construirea unui baraj de peste 16 kilometri intre Cardiff si regiunea Somerset, care va asigura producerea a 8640 de megawati, adica o cantitate de energie electrica echivalenta cu cea produsa de opt reactoare nucleare.

Parlamentul Marii Britanii, care in 2006 a respins proiectul pe motiv ca este "prea costisitor", l-a aprobat in august 2008. Schimbarea de opinie a fost generata atat de cresterea pretului carburantilor, cat si de tinta propusa de a asigura cel putin 20% din energia electrica necesara din surse regenerabile.

216 turbine gigantice

Prin simpla construire a barajului si prin instalarea celor 216 turbine de mare capacitate prevazute in proiect, Marea Britanie isi va asigura aproximativ 5% din necesarul de energie electrica estimat pentru anul 2010.
Amplasamentul centralei este ideal din punct de vedere tehnic. O diferenta atat de mare de inaltime dintre flux si reflux nu se mai poate intalni intr-un golf de pe coasta canadiana a Atlanticului.

Totusi, desi energia generata de valuri nu va produce niciun fel de poluare, ecologistii se opun vehement construirii barajului. Ei spun ca prin ridicarea acestei imense bariere prin apele fluviului se vor distruge zonele mlastinoase situate pe marginea estuarului. Aici, intr-o rezervatie naturala, traiesc 211 specii de pasari care, dupa constructia centralei, ar putea disparea.

"Numai daca se asigura un habitat compensatoriu pentru pasari aceasta constructie va primi acordul organizatiilor de mediu. Epoca solutiilor simple a apus de mult", a spus Andrew Lee, directorul Comisiei Britanice de Dezvoltare Durabila.

15 miliarde de lire sterline se vor cheltui in urmatorii opt ani pentru construirea barajului si a centralei de pe fluviul Severn.

Exploatarea valurilor

Centralele pe valuri cu turbine folosesc forta de inaintare a apei, care este transformata in miscare de rotatie si apoi in curent alternativ.

Centralele plutitoare folosesc diferenta de nivel a apei marine in timpul fluxului si refluxului, oscilatia nivelui apei in interiorul unor tuburi fiind transformata in energie pneumatica. Aerul impins si tras de forta pneumatica invarte doua turbine cu sensuri diferite si produce energie electrica.

O retea de turbine de mici dimensiuni (fiecare incape intr-un pahar) poate fi lasata sa pluteasca pe valuri si produce energia electrica necesara unui iaht pe care traiesc, cu tot confortul, 12 persoane.

„Balena mareata", o centrala mobila cu valuri

Primii care s-au gandit sa foloseasca energia valurilor pentru a produce curent electric au fost nazistii, care prin anul 1940 au pus pe hartie un proiect pentru exploatarea "mareei de pe Severn". De altfel, unul dintre argumentele celor care s-au opus centralei a fost chiar faptul ca "s-a scos de la naftalina unul dintre proiectele lui Hitler".

Japonezii spun insa ca prima centrala capabila sa utilizeze energia valurilor a fost proiectata de Yoshio Masuda, in anul 1938. In 1940, el a efectuat primele teste pentru un prototip realizat cu sprijinul armatei.
Imperiul nipon isi dorea o centrala mobila, care sa produca energie electrica fara combustibil si care sa poata fi amplasata la tarmul oricarei insule cucerite de militari.

Incepand din anul 1970, japonezii au reluat proiectul lui Masuda si prin intermediul companiei Jamstec au realizat mai multe modele de centrale cu valuri. In golful din apropierea orasului Yura, din prefectura Yamagata, s-au testat cu succes mai multe prototipuri de centrale, atat plutitoare, cat si fixate la mal.

Ultima varianta, inca nefinalizata, se numeste "Mighty Whale" si produce 110 kilowati. Ea se ancoreaza precum geamandurile, in apele de minimum 40 de metri adancime din apropierea tarmului marin.

Noul model sta scufundat in apa cel putin 12 metri si are instalatii de filtrare si de curatire a apelor, care permit folosirea platformei ca generator si filtru ecologic pentru ferme piscicole.

Fluviul Severn

Este cea mai lunga apa curgatoare din Marea Britanie, masurand 354 de kilometri.
Izvoraste din Muntii Cambriani, de la o altitudine de 610 metri.

Are zeci de afluenti, bazinul sau masurand 11.420 de kilometri patrati.

Calea ferata trece, la un moment dat, pe sub apele fluviului printr-un tunel. In acest tunel nu exista si sosea,iar masinile sunt urcate pe platforme care se ataseaza trenurilor de persoane.

Fluviul este traversat de zeci de poduri, dintre care doua sunt strabatute de autostrazi internationale.
Cand incepe fluxul, valul care urca incepand de la malul marii spre izvoarele fluviului atinge inaltimea de doi metri.

Pe valurile lui Severn se practica surfingul din anul 1955 si aici s-au stabilit cele mai multe recorduri ale acestui sport.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri