Adevarul: Cum rezolva Bali problema gunoaielor

Indonezienii au inceput construirea unei uzine care converteste gazele emise de gunoaie in electricitate, ce va fi inaugurata in 2008.

Daca pana acum insula Bali era sufocata de gunoaie de tot felul, aruncate pe strazi la voia intamplarii, de acum inainte lucrurile incep sa se schimbe. Cu suportul tehnic oferit de General Electric, in groapa de gunoi Suwung din insula s-au instalat echipamente ce vor permite captarea gazelor emise de deseuri si convertirea lor in electricitate.

Politica Protocolului de la Kyoto prevede ca tarile bogate sa finanteze programe de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera in statele in curs de dezvoltare, cum este Indonezia. Astfel, dupa ce s-a facut observatia ca in Bali gunoaiele umplu strazile, s-a decis implementarea unor tehnologii moderne, care sa rezolve situatia.

Gunoaiele nu erau valorificate

In ciuda frumusetii sale naturale, insula risca sa devina un paradis al gunoaielor. Pe marginea drumurilor tronau si inca se mai afla, chiar sub soarele tropical, mormane intregi de gunoi. Cea mai mare parte din deseurile colectate sunt transportate acum la groapa de gunoi TPA Suwung, aflata la zece kilometri de capitala provinciala Denpasar. Zilnic, camioanele descarca in aceasta groapa aproximativ 800 tone de deseuri.
Pana acum, singurii care foloseau aceste gunoaie erau gunoierii.

Ei urcau zilnic muntii de deseuri pentru a gasi ceva vandabil. Gunoiul a patruns deja intr-o padure de mangrove si elimina in atmosfera cantitati imense de metan, gaz cu un puternic efect de sera.
Constructia uzinei insa schimba radical starea de lucruri din zona respectiva.

Uzina reduce emisiile de gaze cu efect de sera

Beneficiile sunt multiple: nu numai ca populatia din Bali se va bucura de avantajele unui mediu curat, dar tot mai putin metan va ajunge in atmosfera, contribuind astfel la reducerea incalzirii globale. Compania locala ce detine groapa de gunoi va putea vinde reducerile de gaze cu efect de sera pe piata internationala a carbonului. Intregul proces va face din Suwung o firma ce se incadreaza in linia dezvoltarii durabile, controland cu succes problema gunoiului din insula.

"In Bali, locuitorii erau ingrijorati de faptul ca lipsa unui management al gunoaielor va alunga turistii din regiune. Acest proiect ii va scuti de griji", precizeaza Bernt Harald Bakken, unul dintre managerii norvegieni ai companiei ce deruleaza proiectul.

Constructia uzinei este inca la inceput. Acum exista cele 11 celule de beton, care vor cuprinde fiecare cate 12.000 de metri cubi de deseuri organice. Cei care se ocupa de proiect vor angaja gunoieri care sa aleaga din mormane deseurile anorganice ce nu produc biogaz. Odata introduse in celulele etanse, digestia anaeroba a bacteriilor va genera gaze care vor fi pompate catre un motor de biogaz. Ulterior, acesta va fi ars pentru a produce vaporii generatori de electricitate. Uzina, cu o capacitate maxima de 10 MW, va produce 1 MW, incepand chiar din 2008.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri