Cercetatorii spun ca reducerea drastica a numarului reptilelor e provocata de o toxina din pielea broastelor. Ele au devenit otravitoare din cauza caldurii.
Doua studii realizate de oamenii de stiinta din Australia arata ca fenomenul disparitiei crocodililor de apa dulce este tot mai des intalnit in locurile unde au migrat in ultima vreme broastele de trestie, noteaza publicatia „New Scientist".
77% din crocodili, morti in doi ani
Echipa de cercetatori de la Universitatea din Sydney a demonstrat, pe baza celor doua studii, ca disparitia crocodililor este cauzata de broastele de trestie, cu care acestia se hranesc. Potrivit specialistilor, aceste broaste secreta, mai nou, o substanta toxica, care provoaca moartea reptilelor.
Conform cercetarilor realizate, numarul crocodililor de apa dulce a scazut din 2005 si pana in prezent cu 77 la suta. Oamenii de stiinta considera ca aceasta situatie nu pune in pericol numai crocodilii, ci poate avea efecte negative neasteptate asupra intregului ecosistem din zona.
„Ne asteptam sa ne confruntam cu aceasta problema. Primele date privind moartea crocodililor de apa dulce ne-au fost furnizate de catre pilotii de elicoptere care survolau zona Golfului Carpenteria, un loc unde a fost semnalata o invazie a broastelor de trestie", a declarat coordonatorul echipei de cercetatori, Mike Letnic, citat de „New Scientist".
In acelasi timp, oamenii de stiinta australieni afirma ca, pe termen lung, crocodilii ar putea dezvolta o toleranta mai mare la toxina generata de broaste din cauza caldurii. In sustinerea acestei ipoteze, cercetatorii afirma ca acelasi fenomen s-a constatat si in cazul anumitor serpi a caror moarte era provocata tot de broastele de trestie.
Ajutor transformat in pericol
Broastele de trestie (Bufo marinus) au fost aduse in Queensland, in nord-estul Australiei, in anul 1935, pentru a combate raspandiriea si inmultirea unei specii de gandaci daunatori
Ele s-au raspandit cu repeziciune catre zonele vestice ale continentului australian, dar nu au fost mereu atat de toxice
Din cauza climei secetoase, broastele de trestie s-au adaptat si secreta o toxina otravitoare, ce reprezinta un real pericol pentru speciile de reptile care se hranesc cu broaste.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul