Adevarul: Cremele de protectie antisolara ale turistilor ard coralii

Cremele antisolare folosite de turistii care inoata in apele oceanelor contin substante care decimeaza coralii, releva un studiu citat de National Geographic.

Patru ingrediente folosite in mod obisnuit in solutiile antisolare activeaza virusi latenti aflati in algele zooxanthellae, care traiesc simbiotic in recifele de corali. Substantele chimice ajuta virusii sa se inmulteasca foarte tare, pana cand algele-gazda explodeaza, imprastiindu-i in apa si infectand corali invecinati.

Alga zooxanthellae furnizeaza energie nutritiva coralilor prin fotosinteza si contribuie la culoarea vie a coralilor. In lipsa lor, coralii intra in asa-numitul proces de inalbire, care-i ucide incet, dar sigur. Potrivit studiului, realizat de cercetatori de la Universitatea Politehnica Marche din Italia, algele explodeaza, iar scheletul de calciu al coralilor ramane gol.

Cercetatorii estimeaza ca 4.000 pana la 6.000 tone de crema solara se dizolva in apa oceanelor de pe pielea inotatorilor, iar aproximativ 10 la suta din recifele de corali sunt amenintate de inalbirea cauzata de aceste substante.

Epidemie virala

Cercetatorii au studiat efectul expunerii la cremele antisolare asupra coralilor din Pacific, Atlantic si Oceanul Indian. Potrivit rezultatelor analizei, chiar daca aceste creme se dizolva rapid in apa, pana si cantitatile mici de substante antisolare pot activa virusii algelor si pot inalbi complet coralii in numai patru zile. „Odata ce este declansata epidemia virala, problema cea mare nu mai este toxicitatea", arata seful echipei de cercetare, Roberto de Danavaro.

Analizele au aratat ca apa de mare din jurul coralilor expusi substantelor antisolare contin de 15 ori mai multi virusi decat in mod normal. Cercetatorii au analizat mai multe creme populare de protectie antisolara si toate contineau cele patru ingrediente mortale: paraben, cinnamat, benzofenon si derivati de camfor.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri