Adevarul: Covasna repopuleaza padurea cu mierle

Pasarile crescute de Asociatia „Rara Avis" vor fi eliberate in imprejurimile orasului Sfantu Gheorghe. Imprejurimile municipiului Sfantu Gheorghe vor fi populate cu mierle de apa, cunoscute si sub numele de pescarelul negru. Initiativa apartine unei asociatii de protectie a pasarilor din Sfantu Gheorghe. Presedintele Asociatiei „Rara Avis", Kelemen Laszlo, spune ca mierlele de apa au disparut de aproape patru ani din judetul Covasna, ultimele exemplare fiind vazute in 2004, in apropierea statiunii Sugas-Bai.

Kelemen Laszlo, unul dintre membrii asociatiei „Rara Avis", spune ca mierlele au disparut deoarece turistii le-au invadat habitatul natural. Oamenii au indepartat pasarile salbatice cu zgomotele si mizeria lasata pe albiile raurilor de munte.

De aici si necesitatea implementarii acestui proiect: „Repopularea judetului cu mierle de apa este deosebit de importanta, in conditiile in care in Romania mai exista doar aproximativ 1.000 de exemplare, iar in Ungaria sunt confirmate doar trei perechi!".

Prima pereche a fost adusa anul trecut

„Asociatia noastra a pus la punct acest proiect, care se desfasoara pe durata a 5-6 ani. Mi-a venit aceasta idee dupa ce, in copilarie, ma jucam langa padure, unde era un parau si imi placea sa ma uit cum cauta mancare sub apa pescarelul negru.

Mai tarziu, cand am inceput sa facem monitorizarea pasarilor din judetul Covasna si am ajuns la mierlele de apa, am observat ca acestea au disparut din imprejurimile municipiului Sfantu Gheorghe", ne-a explicat presedintele Asociatiei „Rara Avis" cum s-a nascut proiectul repopularii zonei cu mierle de apa. Si nu a fost usor: dupa trei ani de monitorizare, a fost gasit un loc mai retras unde a fost adusa anul trecut o pereche de pasari.

„Am vazut mierlele in decursul verii, dar nu am reusit sa observam daca au clocit si daca au avut pui. Rezultatul il asteptam anul acesta, dar suntem convinsi ca vom reusi sa le inmultim in zona. Acest lucru este dificil, deoarece, pe timpul iernii, puii migreaza mai sus sau mai jos pe albia paraului, unde se formeaza ochiuri de apa si unde gasesc mai usor hrana", ne spune Kelemen.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

Ce este pescarelul negru?

Mierla de apa sau pescarelul negru (cinclus cinclus – lat.) este o pasare care, la maturitate, nu depaseste 18-19 cm. Se intalneste in tot lantul Carpatilor, in preajma raurilor repezi, in zona corespunzatoare padurilor de conifere si de amestec.

Coloritul corpului este negru-cenusiu, cu o pata mare alba pe piept si gusa. Cuibul si-l plaseaza, bine ascuns, sub bolovanii malurilor, in crapaturi de stanci, dupa cascade si, exceptional, in timpul marilor inundatii, in arbori, la mai multi metri inaltime. Femela depune pana la cinci oua albe, prin aprilie, pe care le cloceste timp de 16-17 zile. De regula, mierlele de apa cresc doua generatii de pui pe an. In cautarea larvelor acvatice, cu care se hraneste, merge adesea pe fundul albiei raului.

Pentru a nu fi aruncata la suprafata apei, datorita densitatii mai mici a corpului, tine aripile putin desfacute spre a fi apasata in jos de curentul apei. Iarna coboara in zonele de ses ale raurilor, fara a migra din tara.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri