Adevarul: In ciuda recomandarilor UE, europenii consuma mult curent

La iesirea din orasul Lisabona se afla Muzeul Electricitatii, despre care se spune ca este una dintre cele mai interesante cladiri din Europa. Dar si o mare consumatoare de energie. Un raport al Centrului Comun de Cercetare (CCR), serviciul stiintific intern al Comisiei Europene, arata ca in tarile Uniunii consumul de electricitate a crescut semnificativ in ultimii ani

Desi in Europa au fost adoptate cu succes numeroase masuri pentru diminuarea consumului de energie si, implicit, a emisiilor de bioxid de carbon, din documentul oficial dat publicitatii de CCR rezulta ca locuitorii batranului continent nu prea respecta recomandarile UE si folosesc in continuare aceeasi aparatura electrocasnica mare consumatoare de curent electric.

Potrivit raportului, ale carui date se bazeaza pe mai multe studii alcatuite in 2005 si 2006 referitoare la consumul de energie al Uniunii Europene largite si la piata aparaturii ori echipamentelor de inalt randament energetic, consumul de energie electrica in sectorul tertiar (al serviciilor) a crescut cu 15%, in timp ce consumul industrial – cu 9,5%.

Cat priveste consumul mediu per familie, in 2004 acesta a fost de 4098 kWh. Specialistii sustin ca cifra ar fi trebuit sa scada cu 800 kWh pe an, adica un procent de 20%, daca ar fi fost puse in practica toate recomandarile si reglementarile UE referitoare la inlocuirea unor aparate si echipamente vechi cu unele de ultima generatie, mult imbunatatite din punct de vedere ecologic. Cele mai vizate din acest punct de vedere sunt vechile si obisnuitele becuri, ce ar trebui inlocuite, potrivit indicatiilor UE, cu noile modele ecologice compacte si fluorescente. Dar europenii nu par sa dea buzna pentru a-si cumpara becuri "moderne", mai ales ca pretul acestora este, cel putin deocamdata, destul de ridicat.

Frigidere vechi, DVD-uri noi

In noiembrie 2006, Comisia Europeana a prezentat un plan de actiune pentru "eficacitate energetica", continand 60 de masuri, prin care se urmarea reducerea cu cel putin 20%, pana in anul 2020, a consumului de electricitate. Insa din raportul CCR rezulta ca politicile ecologice implementate in acest sens nu si-au atins scopul in totalitate.

Studiile arata ca europenii, chiar daca isi cumpara aparate electrocasnice noi (frigidere, masini de spalat, aparate de aer conditionat etc) prevazute sa consume mai putin curent electric, nu renunta cu usurinta la cele vechi, pe care, in cele mai multe dintre cazuri, le lasa sa functioneze ocazional in alte incaperi. In plus, din ce in ce mai multe familii isi suplimenteaza "parcul energetic" cu aparate si echipamente noi, cum ar fi DVD-uri, laptopuri, decodoare, telefoane wireless. Nu de putine ori, acestea se gasesc in dublu sau triplu exemplar in acelasi camin, coexistand pasnic cu "batranele" televizoare sau aspiratoare.

Becurile ecologice, intre da si nu

Un alt domeniu in care tehnologiile moderne ar putea juca un rol important pentru utilizarea rationala a energiei se refera, in raportul CCR, la inlocuirea becurilor obisnuite, considerate "arhaice" (dat fiind ca au fost inventate acum mai bine de un secol), cu cele fluorescente compacte.

Numeroase tari au devenit partizanele ideii de a abandona total vechiul mod de iluminare electrica. Spre exemplu, Australia intentioneaza ca, cel mult pana in 2012, sa foloseasca in exclusivitate becurile fluorescente compacte (LFC) si diodele electroluminiscente (DEL), care au fost deja lansate pe piata. Dar tot raportul CCR arata ca tarile batranului continent european au un ritm mult mai lent in adoptarea unor solutii energetice considerate, deocamdata, de avangarda.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri