Adevarul: Cheile Jietului, „aurul alb“ din Parang

Aria protejata din Muntii Parang ar atrage mii de turisti daca ar fi pusa in valoare si daca ar fi promovata. Zona Cheilor Jietului este de o frumusete aparte. Doar localnicii o mai „viziteaza“, pentru lemn si pentru piatra din albia raului.

Cheile Jietului din judetul Hunedoara, o alta arie naturala a Vaii Jiului, declarata de interes national are o suprafata de zece hectare, rezervatia fiind situata pe teritoriul orasului Petrila, pe raul Jiet. Este strabatuta de drumul national DN 7A Petrosani-Voineasa care leaga judetele Hunedoara de Valcea.

Pesteri neexplorate

Importanta acestei arii naturale protejate se datoreaza in buna parte frumusetii peisajului cu versanti abrupti ai Parangului, cu chei inguste si stanci salbatice care se preteaza industriei turismului, atat pe timp de vara, cat si in anotimpul rece. Zona Cheilor Jietului este una dintre putinele regiuni de la noi din tara unde mai pot fi gasite pesteri neexplorate sau trasee montane pe care nu a ajuns inca piciorul omului.

Linistea zonei este tulburata sporadic doar vara de turmele de oi urcate in munte la pascut. Astfel, in Cheile Jietului turistii pot gasi relaxarea departe de aglomeratia urbana, iar, daca isi doresc sa exploreze, au la dispozitie o multime de trasee montane, pesteri si stanci pentru catarat.

Considerate mai salbatice decat multe zone asemanatoare din tara si cu posibilitati de neimaginat pentru un turism organizat, Cheile Jietului aduc bunastare doar catorva oameni care au vazut in resursele naturale din arie un mijloc bun de a-si acoperi nevoile.

Cheile sunt secate de lemn si de piatra buna in constructii, iar cei pusi sa supravegheze aceasta bogatie naturala incearca sa explice ca toate activitatile de defrisare si de colectare a pietrisului si pietrei din albia Jietului se desfasoara sub control. Realitatea arata insa ca intre control si jaf nu este decat un pas, iar de multe ori cei abilitati nu vad granita dintre cele doua.

Drum anevoios
O parte a padurii din zona a fost defrisata

Aria protejata de la Petrila ar aduce beneficii pentru toata lumea daca autoritatile locale din Petrila si din Petrosani, precum si cele judetene se vor implica in dezvoltarea ei prin turism. Este nevoie de doar cativa kilometri de asfalt pentru modernizarea unui drum care, pe langa faptul ca va facilita accesul in chei, ar descongestiona si traficul din Defileul Jiului.

DN7A Petrosani-Voineasa strabate Cheile Jietului, trece pe la Cabana Mija, Groapa Seaca si iese in Obarsia Lotrului.
In lungime de peste 40 de kilometri, pana la intersectia cu Vidra, traseul este in proportie de peste 70% asfaltat si strabate masivul Parang pe la Cota 2000.

De la Vidra la Obarsia Lotrului se merge pe malul lacului Vidra, aproximativ 20 de kilometri, dar drumul este stricat pe alocuri. Odata iesit din Obarsie, asfaltul dispare pe o portiune de aproape zece kilometri. In aceasta ultima portiune drumul ar trebui refacut pentru ca turistii sa se incumete sa strabata Cheile Jietului.

Rezervatie
Amatorii de alpinism vin in zona pentru ghetarii salbatici

Aria naturala de interes national Cheile Jietului se intinde pe o suprafata de zece hectare, rezervatia fiind situata pe teritoriul orasului Petrila, pe raul Jiet. Este strabatuta de drumul national 7A Petrosani-Voineasa, care leaga judetele Hunedoara si Valcea.

Tara cercetasilor montani

Zona masivului Parang este locul de intalnire al cercetasilor din regiune. Acestia merg in Cheile Jietului la fiecare sfarsit de saptamana pentru drumetii. Zeci de tineri din judetele Gorj, Hunedoara si Valcea strabat traseele montane din masivul Parang, marcate impecabil, de altfel.

Insa pentru a ajunge la locul de „start”, tinerii pasionati de sportul alpin sunt pusi la incercare de drumul anevoios si lipsit de atentia autoritatilor locale. „Pacat ca drumul nu este reparat. Chiar ma plimbam pe aici si am constatat ca este multa mizerie lasata de cei care defriseaza padurea”, spune Anghelina Mitu, unul dintre turistii care au iesit la drumetie in Cheile Jietului.

Sporturi extreme pe ghetarii salbatici
Gheorghe Vizitiu multiplu campion national de alpinism

Cativa iubitori ai muntelui vor ca prin puterea exemplului sa urneasca si autoritatile care avea enorm de castigat. Primii care au demarat un proiect sunt salvamontistii din Petrosani. Acestia vor sa infiinteze o scoala de alpinism montan in Cheile Jietului.

„Vrem sa facem o scoala pe ghetarii de aici pentru ca zona se preteaza foarte bine pentru escalada atat pe ghetar, cat si stanca, pe timp de vara. Deci ar avea activitate pe tot timpul anului, iar cei care vor sa invete tainele alpinismului pe gheata si stanca sunt destul de multi.

Sunt convins ca multi turisti vor sa vina in Cheile Jietului, dar trebuie initiativa din partea oamenilor, fara ea nu se va face nimic. Pacat ca trebuie sa vina cineva, tot timpul, din alta parte, sa fructifice aceasta zona extraordinara. Aici se pot face o multime de activitati pentru turisti.

Se poate face rafting pe Jiu, pe Jiet, escalada, drumetii. Se poate spune ca am stat pe un munte de aur si nu am facut nimic. Avem potential numai trebuie sa-l si valorificam”, declara Dumitru Barlida, sef Salvamont Petrosani.

Concursuri internationale
Reprezentantii serviciului Salvamont Petrosani vor sa infiinteze o scoala de alpinism in Cheile Jietului

Unul dintre cei mai buni parapantisti din lume, medaliat cu argint la competitia mondiala de parapanta „X-Alps” derulata in Alpii Europei, Tomi Coconea, intentioneaza sa aduca un concurs exclusivist in Valea Jiului.

„Este un traseu pitoresc, frumos si linistit. Spun ca avem aur si ca este o zona extraordinara pe care forte putina lume o stie. Aici iarna ai zapada mare si linistita numai buna de schi de tura. Ai foarte multi ghetari salbatici, dar trebuie valorificati”, spune Coconea.

Acesta a demarat un proiect care se va concretiza cel mai tarziu in 2010 si care ar aduna vedete mondiale ale sportului extrem. „Discutiile au luat amploare, am fost si cu cei de afara sa vada zona si se preteaza pentru competitii.

Aici se poate face off road, motociclism, parapanta, rafting. Vrem sa facem de zilele orasului Petrosani un spectacol cu 120 de echipe si circa 500 de sportivi internationali. Trebuie sa facem zona cunoscuta pentru straini.”, spune Tomi Coconea.

Specialistii si-au dat acordul pentru aceste proiecte de transformare a Cheilor Jietului intr-un punct turistic permanent. Unul dintre ei este si maestrul emerit al sportului, multiplul campion national la alpinism, Gheorghe Vizitiu.

Acesta a fost saptamana trecuta pentru a escalada ghetarii Jietului si a ramas impresionat de oportunitatile oferite de zona, dar mai ales de faptul ca bogatia naturala nu este valorificata. „Ghetarii de aici sunt foarte buni, sunt excelenti pentru catarat. O scoala de alpinism ar fi foarte utila aici si ar atrage turisti.

Cu scolile se poate face mult sport si se poate resuscita alpinismul chiar din aceasta zona, pentru ca, din pacate, alpinismul romanesc a cam alunecat pe o panta foarte dura. Practic s-a desfiintat alpinismul romanesc si pentru reabilitarea lui trebuie facute eforturi, iar aici poate fi resuscitat”, spune campionul national la alpinism.

La „cules“ de piatra
Rezervatia Cheile Jietului a fost declarata arie naturala de interes national datorita peisajelor salbatice

Raul Jiet, care strabate Cheile cu acelasi nume, este afectat de escavarile ilegale inca de la izvoare pana la varsare in Jiu. Acesta a devenit in ultimii ani locul preferat pentru cei care au nevoie de pietris sau piatra ca materiale de constructii.

Cu masini mari si mici sau cu lopata si caruta, zeci de oameni sapa zilnic, incepand din primavara si pana aproape de prima ninsoare, in albia Jietului si incarca materialele de constructie.

Administratia locala din Petrila este la curent cu aceste practici si sustine ca incearca sa le stavileasca. „Stim despre excavarile ilegale de pe Jiet.

Noi nu suntem de acord cu colectarea pietrisului din rau si chiar am luat pozitie in acest sens prin Biroul de Mediu”, a declarat primarul orasului Petrila, Ilie Paducel.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri