Din 2013, poluatorii vor plati bani grei pentru fiecare tona de dioxid de carbon emisa in atmosfera
Producatorii de energie termica in cogenerare de inalta eficienta vor fi singurii care, incepand din 2013, vor primi certificate de emisii de dioxid de carbon gratuite.
Cogenerarea reprezinta productia simultana, in aceeasi instalatie, de energie electrica si termica. Principalul avantaj pe care acest gen de productie il are fata de producerea separata a celor doua tipuri de energie este economia de combustibil realizata si, implicit, reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Tocmai de aceea, Comisia Europeana incearca, printr-un proiect de directiva, sa sprijine productia de energie in cogenerare, insa de inalta eficienta (peste 70-80% eficienta globala).
Astfel, daca din 2013, poluatorii vor trebuie sa plateasca pentru fiecare tona de dioxid de carbon eliberata in atmosfera, centralele in cogenerare de inalta eficienta vor primi in continuare gratuit certificate de emisii pentru energia termica produsa.
„Masura se va aplica pana in 2020, timp in care procentul de certificate gratuite va scadea anual", a declarat, pentru „Adevarul", Marian Dobrin, oficial din cadrul Institutului de Studii si Proiectari Energetice.
Subventii in loc de modernizare
El a adaugat ca, pana acum cativa ani, cogenerarea a fost ignorata la noi, acordandu-se subventii fara a se incuraja modernizarea, spre deosebire de tarile nordice, de pilda, care au dezvoltat serios acest segment.
Potrivit lui Nicolae Opris, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, circa 60% din energia termica produsa in Romania este realizata in sisteme de cogenerare, iar aproape 60% din aceasta este de inalta eficienta.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul