O coalitie din Marea Britanie a lansat primul ghid pentru producatorii si procesatorii de biocombustibil. Documentul adopta o linie neutra, fara a se pronunta in favoarea sau impotriva biocombustibililor. Autorii solicita respectarea conceptului de dezvoltare durabila.
Necesitatea elaborarii unui document-cadru care sa includa principiile pe care trebuie sa le respecte producatorii si procesatorii din industria biocarburantilor vine pe fondul uneia dintre cele mai ample dezbateri generate la nivel global.
Disputa creata in jurul biocombustibililor este data, pe de o parte, de impactul pe care acest gen de carburanti l-ar putea avea asupra mediului.
De asemenea, biocombustibilii au impartit lumea in doua tabere din cauza influentei pe care se considera ca au avut-o asupra pretului la alimente, generand, implicit, criza alimentara la nivel mondial.
Sustinatorii acestei ipoteze isi argumenteaza teoria prin faptul ca terenurile destinate culturilor de alimente sunt folosite pentru obtinerea materiei prime necesare productiei de biocarburanti. In aceste conditii, o coalitie britanica formata din fermieri, oameni de afaceri, autoritati guvernamentale si organizatii de profil a lansat primul draft care contine principiile care trebuie respectate de producatorii si procesatorii de biocarburanti, potrivit „Green Biz".
Masa Rotunda pentru Sustenabilitatea Biocombustibililor (RSB) a realizat, pentru inceput, Versiunea Zero a acestui document, care sa serveasca drept ghid companiilor producatoare, dar care nu contine indicatori de implementare.
Documentul este lansat in dezbatere publica, grupul asteptand opiniile celor vizati. Pe baza acestora urmeaza ca, pana in luna aprilie a anului viitor, sa fie lansata Versiunea Intai.
Dificultati pentru micii producatori
„Biocarburantii nu pot inlocui combustibilii conventionali pe care ii folosim in transport fara sa determine anumite schimbari semnificative in stilul de viata. Speram ca aceste standarde sa fie aplicate cu respectarea conceptului de dezvoltare durabila si in acord cu nevoile energetice actuale ale planetei", spun autorii documentului.
In acelasi timp, acestia atrag atentia asupra dificultatilor pe care le-ar putea intampina micii producatori in procesul de adaptare la noile nevoi.
Reprezentantii RSB sustin ca acestia vor trebui sa creeze un echilibru intre asteptarile pe care le au si realitatea afacerilor.
Productia de biocombustibili trebuie:
Sa fie legala.
Sa respecte principiile concurentei.
Sa contribuie la combaterea incalzirii globale.
Sa respecte drepturile omului si ale muncii.
Sa contribuie la dezvoltarea sociala si a zonelor rurale.
Sa nu prezinte impact asupra ecosistemului si a biodiversitatii.
Sa duca la o imbunatatire a calitatii solului.
Sa respecte echilibrul intre utilizarea apelor de suprafata si a celor subterane.
Sa minimizeze efectele poluante asupra aerului.
Sa dovedeasca eficienta din punctul de vedere al costurilor.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul