Adevarul: Ce nu distruge natura, strica turmele de mistreti

Aproape ca nu exista noapte in care terenurile agricole sau gradinile din zona colinara a judetului sa nu fie calcate de mistreti. Primariile de pe dealul Istrita, Valea Slanicului si Valea Ramnicului au fost asaltate de localnici revoltati ca nu se iau masuri impotriva porcilor salbatici.

La Merei, zeci de gospodari s-au ales cu productii extrem de mici la porumb si cartofi, de pe loturile aflate in apropierea unor paduri.
„Toata vara au venit oameni din comuna sa imi ceara sa luam masuri impotriva mistretilor. Probleme mari cu porcii avem de mai multi ani in satele Valea Putului, Ciobanoaia, Nenciulesti insa ca anul asta nu a fost niciodata. Nu-i putem ajuta decat cu notificari la Asociatia Vanatorilor", declara Ion Fatu, primarul din Merei.

Porcii mistreti fac ravagii si in gradinile satenilor de pe Valea Slanicului, in cautarea hranei. Comuna Cernatesti, aflata la doar 25 de kilometri de municipiul Buzau, este vizitata noapte de noapte de turmele de salbaticiuni, care au ajuns sa praduiasca chiar gradinile din spatele caselor.

"Nu e vorba doar de un porc, ci de turme cu zece, douazeci de porci. Mananca grauntele si lasa coceanul. Porcii mari apleaca firul de porumb cu pieptul iar ceilalti din spate vin si mananca", spune Costica Dobre, unul dintre sateni.

"Ne este frica sa iesim seara pe strada, fiindca au fost vazuti de multe ori aproape de centrul satului", completeaza un alt localnic, din satul Fulga, comuna Cernatesti.

Potrivit unui bilant al Primariei Cernatesti, pe raza comunei sunt peste 400 de hectare de teren pe care oamenii nu le mai cultiva, de teama ca mistretii le mananca tot.

Si la Topliceni, langa Ramnicu Sarat, sunt probleme mari cu mistretii. Aici, majoritatea localnicilor are teren agricol la poalele dealurilor, intre palcuri de padure. Praful de pucioasa imprastiat pe tarla sau cainii de paza nu mai reusesc demult sa tina animalele la distanta.

Patru sute de porci, in vizor

Vanatorii din AJVPS Buzau anunta ca vor elimina pana la sfarsitul iernii aproape jumatate din populatia de mistreti de pe fondul forestier care le apartine.

„Se inmultesc foarte repede si vin aproape de sate, pentru ca sunt alungati din habitatul lor de caini sau animalele duse la pasunat. In baza autorizatiilor, intre 1 august si 31 ianuarie vor fi impuscati 446 de porci mici si mari", declara Gheorghe Cighir, presedintele AJVPS Buzau.

La ultimul recensamant cinegetic, pe cele 400.000 de hectare de fond de vanatoare al AJVPS, reprezentand 80% din suprafata impadurita a judetului, au fost numarati aproape o mie de porci salbatici.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri