Adevarul: Ce facem cu deseurile medicale periculoase?

Din lipsa de fonduri, unele cabinete medicale arunca noaptea, la iesirile din orase, deseuri periculoase. Spitalele romanesti nu au bani sa-si arda gunoaiele in crematoriile ecologice, dar primesc amenzi uriase de la Garda de Mediu. Problema deseurilor medicale periculoase este veche si departe de a fi rezolvata. Dovada sta noul caz inregistrat la Zalau, unde, la groapa de gunoi a orasului, a fost descoperit, intr-un sac, piciorul unui barbat.

Potrivit normelor Uniunii Europene, pana in 2008 trebuie sa dispara din Romania toate cele 346 de crematorii in care erau arse deseurile medicale. Pana acum, in urma controalelor Garzii de Mediu, au fost desfiintate 246 de incineratoare, cele mai multe dintre ele fiind depasite tehnic. Din aceasta cauza, unitatile sanitare sunt obligate sa-si depoziteze deseurile in conditii speciale si sa le arda numai in cele cateva incineratoare ecologice. Lucru greu de facut, avand in vedere ca nu exista decat patru crematorii ecologice functionale si doua sterilizatoare autorizate pe tot cuprinsul tarii. In aceste conditii, fiecare spital sau cabinet medical face dupa cum il taie capul.

Sanitarii din Zalau nu sunt singurii in ofsaid

In cazul de la Zalau, care nu este unic in Romania, s-a constatat ca a fost vorba, de fapt, despre o neglijenta din partea Spitalului Judetean Salaj, a anuntat BBC. In 2006, angajatii Gropii Ecologice de la Chiajna, care se afla in apropiere de Bucuresti, au descoperit tone de seringi si perfuzii folosite si fese pline de sange, aruncate in acelasi loc cu resturile menajere.

Atunci, "neglijente" au fost spitalele bucurestene, care au trimis resturile umane in sacii destinati resturilor menajere, si nu in sacii galbeni in care se ambaleaza deseurile sterilizate. Care oricum nu pot fi cele anatomopatologice. In urma anchetei declansate atunci de Garda de Mediu, au fost incriminate Spitalul Militar Central si Spitalul "Ana Aslan". In urma cu aproape doi ani, intr-o padure de la marginea Iasiului, au fost aruncati numerosi saci ce contineau aproximativ 80 de embrioni umani, organe si resturi care proveneau de la persoane adulte decedate. Cazul a fost "descoperit" de cainele unui cioban care i-a adus stapanului sau o bucata de carne de om.

UE separa resturile din spitale

Deseurile care provin din cabinetele medicale ori din spitale pot fi socotite adevarate bombe ecologice. Sida si hepatita C nu sunt decat doua dintre bolile care pot fi raspandite in urma unei proaste gestionari a
resturilor medicale periculoase, care trebuie sterilizate in spitale ori arse la crematoriu. Deseurile medicale trebuie sa aiba un regim special de colectare si, apoi, de distrugere. Ele se impart in deseuri care pot fi socotite menajere si in deseuri care pun in pericol atat mediul, cat si sanatatea oamenilor. "Avem deseuri nepericuloase, care sunt asimilabile celor menajere si deseuri periculoase, in care sunt cuprinse deseurile anatomopatologice (aici intra organele) si deseurile infectioase (cum ar fi seringile sau bandajele imbibate cu sange)", explica Octavian Popescu, directorul Garzii de Mediu.

Potrivit normelor europene in vigoare, care vizeaza gestionarea deseurilor medicale, spitalele trebuie sa aiba spatii special amenajate si recipienti speciali pentru colectarea resturilor. "Spitalele sunt acum obligate sa-si depoziteze deseurile in conditii speciale, conform directivelor impuse de Uniunea Europeana", mai spune Octavian Popescu.

Incineratoare putine si scumpe

Dupa dezafectarea vechilor crematorii, in tara mai sunt functionale doar patru incineratoare ecologice. Seful Garzii de Mediu recunoaste ca, fiind atat de putine, crematoriile care corespund standardelor UE nu pot face fata miilor de tone de deseuri provenite din spitale, cabinete medicale si chiar frizerii. Activitatea celor 246 de incineratoare inchise pana acum ar trebui suplinita de instalatii de ardere autorizate. In consecinta, teritoriul Romaniei a fost impartit in regiuni, iar crematoriilor ecologice care se afla, deocamdata, in Suceava, Timisoara, Bihor si Bucuresti, li se vor adauga si altele. Pana atunci, unitatile spitalicesti sunt nevoite sa suporte, pe langa costul impus de colectarea deseurilor, si transportul suplimentar pana la crematoriile care, de cele mai multe ori, se afla la distante apreciabile.

Spitalele acuza lipsa de fonduri

Violeta Florea, directorul spitalului din Resita, aduce in discutie faptul ca respectarea normelor europene cu privire la gestionarea deseurilor medicale este costisitoare, iar banii alocati nu sunt suficienti, precizeaza BBC. Ea crede ca pretul platit pentru arderea deseurilor ar fi putut fi mai mic daca negocierile cu incineratoarele ecologice s-ar fi facut direct de catre Ministerul Sanatatii.

"Sumele primite de la casele judetene sunt destul de mici si depinde de fiecare spital daca poate sau nu sa puna deoparte bani pentru rezolvarea problemei deseurilor", adauga Violeta Florea. Pentru ca spitalele sunt nevoite sa negocieze individual, au aparut diferente mari de pret, in functie de priceperea negociatorului. "Fiecare spital plateste altfel si cand se fac acele contracte cu casele de asigurari de sanatate nu prea ai o marja de negociere ca sa obtii mai multi bani", a mai spus Florea. Situatia e si mai grea pentru cabinetele medicale care inainte puteau sa arda deseurile in spitale, iar acum sunt nevoite sa apeleze la incineratoarele ecologice.

Un kilogram de deseuri medicale este sterilizat la pretul de un euro, fata de opt euro cat costa o tona de deseuri obisnuite. Ministerul Sanatatii, reia Violeta Florea, a pus la dispozitia spitalului din Resita un aparat de sterilizare a deseurilor, dar acest aparat este nefunctional. Mai mult, in scurt timp, aceste aparate vor trebui inlocuite, si ele, pana in 2008. Prin urmare, problema deseurilor periculoase din spitalele romanesti se afla intre ciocan si nicovala. Sa respecti normele costa foarte mult, iar nerespectarea lor atrage amenzi usturatoare din partea Garzii de Mediu. Acum se pot construi si crematorii ecologice mai mici, de minimum 10 tone pe zi, iar spitalele s-ar putea asocia si cu alte unitati economice, intrucat in aceste crematorii se pot arde si alte deseuri periculoase, cum ar fi pesticidele.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri