Adevarul: Casele ecologice economisesc energia

Romanii incep sa opteze pentru locuintele din lemn, izolate fonic si integrate in ecosistemele in care sunt construite. Cele mai multe dintre locuinte sunt izolate cu polistiren, material ce protejeaza camerele de pierderea caldurii.

Casele ecologice au devenit o moda in toata lumea nu pentru ca sunt mai aspectuoase, ci pentru ca economisesc energia. In Romania predomina casele ecologice construite din lemn masiv, despre care constructorii spun ca sunt mai usor de realizat si sunt mai rezistente la cutremur. Specialistii spun ca multe dintre materialele de constructie pentru case sunt importate din tarile Uniunii Europene. Solutiile ecologice cu care e tratat lemnul sunt aduse din Cehia si Franta.

Primul designer si arhitect care a vorbit despre casele ecologice a fost profesorul Philip S. Wens, care in urma cu doua secole s-a gandit sa creeze habitate umane care sa fie integrate in ecosistemele naturale. Profesorul Wens a predat chiar si un curs la Universitatea din Berkeley, in care explica cum o casa ecologica e un fel de ecosistem.

In opinia lui Wens, casa ecologica poate sa fie un producator folositor in sistemul mai larg din care face parte. Pe langa materialele speciale, o casa ecologica trebuie sa aiba si o anume orientare catre soare si o fundatie nu foarte adanca in teren. In mod ideal, o casa ecologica trebuie sa imite un ecosistem natural in care toate componentele sa fie in conexiune.

Romanii nu au traditie la case ecologice

Specialistii romani in case ecologice spun ca atunci cand construiesc o astfel de cladire nu urmaresc sa foloseasca materiale foarte ieftine, ci eficienta lor. „Sistemele constructive din lemn nu sunt un mijloc traditional de a construi in Romania.

Locuinta traditionala din lemn a taranului roman nu era realizata din panouri din lemn modulate la 60 de cm, termoizolate cu termosisteme de fatada, cu folii anticondens, ignifugate, tratate contra daunatorilor", spune Teodor Muntean, manager general de la Austrocasa. Acesta adauga ca locuintele din lemn fac apel la tehnologii relativ noi in Romania. Un material foarte folosit la construirea unei case ecologice e polistirenul, care protejeaza mediul inconjurator si protejeaza mediul inconjurator.

„Preturile caselo­r din lemn, cu finisaje ase­ma­na­toare, trec in mod serios de pragul de 200 euro/mp, ajungand si pana la 250 euro/mp, in conditiile in care se pot construi case din zidarie cu preturi de 300 euro/mp", precizeaza Teodor Muntean. O casa complet finisata ajunge la 350-450 euro/mp. „Structura de rezistenta a unei case ecologice se monteaza in doua-trei saptamani, iar finisajele in maximum doua-trei luni", adauga Teodor Muntean.

Izolatia reduce costurile la caldura

Constructorii spun ca o izolatie termica foarte buna reduce considerabil cheltuielile pentru incalzire in timpul iernii sau pentru aerul conditionat vara. „O configuratie tipica pentru peretii exteriori ai unei case ecologice este formata din: panouri de rigips, bariera (sau membrana semipermeabila) de vapori, structura portanta din lemn, constituita din dulapi cu dimensiunea 150×50 mm, pozitionati perpendicular pe directia peretelui si formand spatii de 410 mm sau 610 mm", spune Sorin Sfartz, manager la Case de lemn Onesti.

Acesta mai spune ca izolatia termica e cel mai adesea formata din vata minerala, introdusa in spatiile dintre dulapi. „In toate cazurile de constructii de case ecologice, podeaua este constituita dintr-o placa de beton de 10 cm, izolata cu un strat de 5 cm din polistiren. Calculele noastre au fost facute pentru temperaturi exterioare de -18 grade Celsius noaptea, 0 grade Celsius ziua si temperatura interioara de 20 grade Celsius", a mai spus Sorin Sfartz.

Casele ecologice sunt fonoizolante

Specialistii spun ca o casa din lemn este mediu izolatoare. Atunci cand zona de amplasare este puternic poluata fonic, constructorii pot adauga peretilor materiale suplimentare, cu rol fonoizolant, sau pot adopta solutii constructive speciale, in care se realizeaza separarea fonica a celor doua suprafete ale peretelui. Desi structura portanta din lemn este combustibila, datorita configuratiei speciale a peretelui, specialistii spun ca acest lucru nu este un motiv de ingrijorare.

La cererea beneficiarului, elementele din lemn folosite pot fi tratate cu solutii speciale de ignifugare, care au avantajul de a-l proteja si de actiunea daunatoare a unor insecte. Vata minerala care umple spatiile dintre dulapi este un material foarte rezistent la foc, iar materialele de placare sunt si ele concepute astfel incat sa ofere rezistenta la aprindere.

Economisirea energiei

Casele economice permit economisirea energiei printr-un sistem de izolatie termica eficienta: 0,29-0,10 W/mpk. Astfel pot fi construite case pasive – fara consum de energie si case cu consum foarte redus de energie termica. Prin acest sistem, costurile de incalzire, iarna, si de racire, vara, sunt reduse cu 50-85%. Energia e economisita si prin izolarea instalatiilor de incalzire si de apa curenta. Ţevile pot fi ingropate in polistirenul peretilor interior sau introduse in canalele speciale ale sistemului.

Microcartier ecologic, in Oradea

O societate de constructii urbane din Oradea a ridicat in ultimii ani cateva case pe structura de lemn, care, asociate cu sisteme de incalzire economice, formeaza ceea ce se cheama „locuinte ecologice". „Ideea afacerii a aparut din necesitatea de a oferi solutii locative superioare calitativ locuintelor din blocuri. Casele din lemn sunt construite si locuite in Statele Unite si tarile scandinave datorita accesibilitatii ca pret, vitezei de executie si confortului termic asigurat. Daca sunt asociate si cu pompele de caldura geotermale, chiar putem vorbi de o eficienta energetica ridicata.

Casele din lemn rezista mult mai bine la cutremure si necesita fundatii mult mai reduse ca volum si cost. Asta i-a facut pe nordici si pe americani sa le construiasca la scara mare", spune Constantin Jurca, directorul societatii. Firma intentioneaza sa ridice un intreg cartier cu o astfel de structura usoara, de tip sandvici, in Oradea. Structura de tip sandvici este realizata din rama din lemn si placata cu gips-carton pe interior si lemn sau tencuite exterior. Asta da calitati termotehnice deosebite constructiei.

O cladire de tip sandvici se construieste, de asemenea, intr-un timp foarte scurt, de la proiectare pana la predarea la cheie e nevoie de trei-patru luni. Pentru evaluarea fezabilitatii incalzirii cu pompe de caldura geotermale a caselor din microcartierul Stupilor s-a utilizat programul RETScreen International Canada, care ia in calcul informatiile furnizate de baza de date meteo NASA.

Investitia initiala se pare ca ajunge la 78.000 de euro, din care 33.000 de euro pompa de caldura cu anexe. Reducerea emisiilor de gaze care genereaza efectul de sera datorita utilizarii pompei de caldura in locul incalzirii sau racirii si a prepararii apei calde de consum menajer cu energie electrica a fost calculata de RETScreen la peste 43 tone de CO2/an. Dezavantajul aparent al investitiei destul de mari este compensat de costurile anuale reduse care induc, la randul lor, perioade scurte de amortizare – patru-cinci ani.

Tipuri de case ecologice

Casa din panouri. E cea mai avantajoasa financiar. In prezent e cea mai ceruta pe piata romaneasca, pentru ca se adapteaza la marea majoritate a peisajelor. Peretii acestui tip de casa sunt realizati pe baza unui schelet, constituiti din elemente de lemn, distantate la 60 de cm, intre care sunt plasate materialele izolante.
Casa din lemn rotund.

Exista doua tipuri de lemn din care e construit acest tip de casa. Unul este lemnul rotund calibrat, adica bus­teanul e prelucrat la ace­­easi dimensiune, iar cela­­lalt e lemnul rotund necali­brat, cand busteanul are dimensiuni aproximative.

Specialistii spun ca, datorita lemnului rotund si a taieturilor folosite, casele de lemn rotund sunt rezistente la orice incercare. In plus, busteanul rotund nu necesita izolatie.
Casele in grinda chertata. Lemnul folosit pentru construirea casei e rasinos, iar grinzile sunt cu patru fete care se imbina unele in altele, fara elemente metalice. Specialistii spun ca acest tip de case au calitati de izolare fonica foarte bune.

Case din stalpi si grinzi inchise cu grinda ecarisata. Scheletul pentru aceste case poate fi acoperit fie de o grinda ecarisata de 90, 120 si 140 cm, fie de un lambriu exterior si unul interior, intre care se pune un strat de material izolant. Case cu stalpi si grinzi inchise cu panouri sandvici.

Acest tip de case au avantajul ca permit construirea unor camere bioclimatice. Spre deosebire de celelalte case, scheletul din lemn va fi acoperit de panouri sandvici. Stalpii din care sunt construite casele au grosimea de 200/200 mm.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri