Romanii incep sa foloseasca din ce in ce mai mult tehnologia „caselor plutitoare", prietenoase cu mediul si care folosesc mai putine resurse. In tarile „marine", in general cele cu iesire la apa, asa cum sunt Olanda, Germania, tarile scandinave, dar in special Finlanda, constructiile amplasate pe pontoane plutitoare sunt la moda. Avand o larga gama de destinatii, acest gen de constructii a „prins" datorita caracterului pregnant ecologic al solutiilor propuse.
Marele avantaj al acestui gen de constructii il reprezinta faptul ca montajul elementelor constructive se poate face foarte rapid, fara a afecta mediul inconjurator si, in functie de destinatie si nevoi, ansamblul poate fi transportat fie pe cursul de apa, fie cu ajutorul unor trailere speciale intr-o noua locatie de interes. Noile constructii nu modifica ecosistemul, permitand viata acvatica pe sub ele si nu afecteaza fundul apei prin lucrari de excavatii. Si in Romania s-au facut pasi importanti folosindu-se tehnologii moderne care sa previna in procesul de constructie si, ulterior, in folosinta, interventia omului asupra mediului.
In conditiile unui boom imobiliar la capitolul terenurilor destinate constructiilor, varianta caselor plutitoare poate fi o solutie viabila. Pretul terenului dispare din ecuatie si scade considerabil valoarea totala a investitiei imobiliare. La Mangalia, de pilda, in prezent se efectueaza lucrari de amenajare a portului turistic prin introducerea noilor sisteme de pontoane.
Firma care efectueaza aceste lucrari a obtinut licenta finlandeza a unuia dintre liderii mondiali in dezvoltarea porturilor de agrement, care opereaza in peste 30 de tari. De asemenea, vizand locatia lacului Mangalia, se analizeaza si varianta dezvoltarii unui minicartier de case de vacanta. In replica la tehnologia si experienta finlandezilor in materie de pontoane, o societate constanteana a propus partenerilor scandinavi realizarea caselor printr-o tehnologie „revolutionara" utilizand structuri metalice si „panouri-sandvis". (Laurentiu Despina)