Adevarul: Carbunele – sursa de energie curata?

Prima centrala din lume pe „carbune curat" va fi pusa in functiune saptamana viitoare, in Brandenburg, Germania, pe platforma industriala „Schwarze Pumpe", in cadrul unui proiect-pilot. Termocentrala – care va avea o capacitate redusa – va functiona pe baza de lignit (carbune natural de calitate inferioara).

Proiectul a costat 70 milioane de euro si demonstreaza la scara mica fezabilitatea tehnologiei de captare si stocare a dioxidului de carbon (CCS).

Optiunea tehnologica aleasa pentru realizarea acestui proces a fost oxicombustia, adica utilizarea oxigenului pur in locul aerului pentru a arde combustibilul.

Realizarea la scara larga a termocentralelor pe „carbune curat" intampina deocamdata numeroase obstacole, primul dintre ele fiind lipsa cadrului legislativ pentru captarea, transportul si stocarea geologica a dioxidului de carbon.

Prima centrala din lume pe „carbune curat" va fi pusa in functiune saptamana viitoare in Brandenburg, Germania, pe platforma industriala „Schwarze Pumpe".

Termocentrala – care va avea o capacitate redusa – va functiona pe baza de lignit (carbune natural de calitate inferioara).

Proiectul a fost sustinut financiar de grupul energetic Vattenfall Europe si a costat 70 milioane de euro. Centrala termica pilot demonstreaza la scara mica fezabilitatea tehnologiei de captare si stocare a dioxidului de carbon (CCS). Optiunea tehnologica aleasa pentru realizarea acestui proces a fost oxicombustia, adica utilizarea oxigenului pur in locul aerului pentru a arde combustibilul.

Oxicombustia permite cresterea neta a concentratiei de CO2 in fumul rezultat (pana la 95 la suta). Aceasta metoda faciliteaza astfel considerabil procesul de captare a dioxidului de carbon in vederea lichefierii gazului cu efect de sera si a stocarii acestuia, pe termen lung, in straturile geologice profunde.

„Suntem foarte mandri de ceea ce am realizat. Noi credem ca acesta este viitorul carbunelui", a spus Hubertus Altmann, reprezentant Vattenfall.

„Carbunele curat" intampina obstacole

Realizatorii proiectului-pilot considera ca acesta ar trebui sa fie urmat de constructia unei centrale demonstrative cu o capacitate de 300 MW. Punerea in functiune a unei astfel de termocentrale este prevazuta pentru anul 2015. Mai mult decat atat, realizarea primei centrale termice, cu o capacitate de peste 1.600 MW, rentabila din punct de vedere comercial, este planuita pentru anul 2020.

Realizarea la scara larga a termocentralelor pe „carbune curat" intampina deocamdata numeroase obstacole. Inca nu exista cadrul legislativ pentru captarea, transportul si stocarea geologica a dioxidului de carbon.

Comisia Europeana lucreaza la adoptarea unei legi in acest sens. In plus, exista inca incertitudini cu privire la locul unde va fi stocat gazul cu efect de sera.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri