Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Campanie electorala verde in lupta pentru Casa Alba

Americanii sunt invitati de republicani sa fie partasi la jefuirea naturii. Cu banii obtinuti din exploatarea rezervatiilor naturale se pot finanta eolienele!

Prin desemnarea candidatilor pentru functia de vicepresedinte, campania electorala pentru castigarea fotoliului de la Casa Alba a intrat in ultima linie dreapta. Democratul Barack Obama l-a ales pe Joe Biden, senator al statului Delawere, iar republicanul John McCain a preferat-o pe Sarah Palin, senatoare si guvernator al statului Alaska.

Uluiti initial de alegerea unei doamne cvasinecunoscute in arena politicii mondiale, analistii occidentali au ajuns la concluzia ca, pentru a-l invinge pe Obama, McCain mizeaza pe egoismul americanului de rand.

„Palin who?"

Cand John McCain a ales-o pe Sarah Palin sa-i fie partener in alegerile prezidentiale, pana si republicanii au fost surprinsi. Jo Ann Davidson, vicepresedintele Comitetului National Republican, i-a gresit chiar numele, botezand-o Sarah „Pawlenty" in loc de Palin, chiar de la tribuna Conventiei Republicane, greseala care a generat un articol ironic intitulat „Palin who?" (Cine e Palin?) intr-un cotidian democrat din Texas.

Dar guvernatorul Palin nu este chiar o politiciana fara „istorie". Ea a fost cea care a acceptat exploatarea zacamintelor de gaz natural chiar in interiorul Rezervatiei Arctice Americane si, mai mult decat atat, s-a opus vehement inscrierii ursilor polari pe lista animalelor pe cale de disparitie, astfel incat interesele celor care forau dupa gaze sa nu fie afectate.

Lupi ucisi din elicopter

O alta dezbatere in care s-a remarcat a fost legea privind controlul animalelor pradatoare (asa-numitul „predator controll program").

Controversa a fost initiata de o decizie a Departamentului de vanatoare si pescuit sportiv din Alaska, care a permis, incepand din 2007, uciderea lupilor prin impuscare din elicopter. Decizia a fost justificata de autoritati prin nevoia de a oferi protectie locuitorilor din zona arctica impotriva marilor pradatori (lupi si ursi, in principal).

Sarah Palin a avut cuvantul final in adoptarea acestei decizii, confirmata in 2008 si de un referendum local. Atasamentul fata de interesele alegatorilor e o atitudine normala, noteaza „Washington Post".

Comentatorii politici se intreaba insa de ce un politician atat de abil precum John McCain si-ar pune in pericol reusita campaniei electorale asociindu-se acestor pozitii net antiecologiste?

Interesul dicteaza politica

Raspunsul e simplu: McCain vrea sa ajunga la Casa Alba. Specialistii in alegeri spun ca egoismul americanilor va decide, in final, castigatorul. Votantul de rand e mai putin impresionat de nobletea unui concept precum „protectia naturii" si mai degraba va alege acel candidat care-i ofera un castig concret.

Cand statul Alaska a inceput sa adune bani frumosi din vanzarea gazului natural extras din rezervatii, ce credeti ca a facut Sarah Palin?

Ea a oferit fiecarui cetatean suma de 1.200 de dolari ca beneficii obtinute din cresterea pretului gazelor pe piata mondiala! Marirea pretului la benzina a fost compensata in Alaska prin oferirea de carduri lunare, in care intra cate 100 de dolari pe luna, pentru fiecare sofer. Prin urmare, asociindu-se cu Palin, McCain adera – de fapt – la filosofia „buzunarului propriu".

Eoliene si panouri gratis

Programul de subventionare a eolienelor si a panourilor solare le-a oferit ocazia republicanilor sa puncteze nemeritat. Conform Associated Press, pe 31 decembrie 2008 acest program expira si are nevoie de noi fonduri pentru a fi prelungit.

Solutia oferita de cuplul McCain-Palin este simpla: SUA vor exploata resursele de gaze si petrol din rezervatii, dar va avea bani pentru a continua subventionarea eolienelor si a panourilor solare. Aceasta strategie, inspirata fireste din interesele patronatului din industria petroliera, a fost botezata de mass-media „lovitura ecologica". Daca va prinde, ea ar putea fi autostrada care-l va duce pe McCain drept in Biroul Oval.

Americanii se grabesc sa-si instaleze panouri

Programul american de creditare a energiilor regenerabile se bazeaza pe aprobarea anuala a Congresului a fondurilor prin care se va face subventionarea.

Din 1981, cand a fost creat, programul a fost lasat sa expire de 13 ori, in speranta ca americanii isi vor monta panouri solare sau eoliene cu banii lor. Dar n-a fost asa. De fiecare data vanzarile au scazut cu peste 90%, iar companiile producatoare de astfel de echipamente si-au inchis portile.

Importuri din China

Astazi, doar vreo 1.500 de americani mai lucreaza in domeniul producerii sau instalarii de panouri solare si vreo 76.000 in industria turbinelor eoliene. Majoritatea panourilor sunt importate integral din China, iar pentru eoliene se aduc piese produse in Germania.

Congresul SUA a rezervat pentru 2008 suma de 500 milioane de dolari ca fond de subventionare a energiilor regenerabile.

Astfel, orice american care e gata sa semneze un contract cu guvernul, prin care se angajeaza sa furnizeze curent electric retelei nationale timp de 25 de ani, primeste banii de investitie de la stat. Sumele imprumutate nu se platesc in dolari, dar se ramburseaza statului sub forma de energie electrica timp de un sfert de secol.

Chiar daca de mai multe ori fondurile necesare pentru anul urmator au fost aprobate de Congres abia in luna decembrie, americanii nu uita ca de 13 ori ele totusi nu s-au mai aprobat deloc si, ca atare, se grabesc acum
sa-si cumpere panouri si eoliene, ca sa nu rateze ocazia. Ei se tem ca si anul 2009 s-ar putea adauga pe lista celor fara subventii, noteaza Associated Press.

Minicentrale care vor produce in total 8.000 de megawati din energia vantului sunt in plina constructie in Minesota si California, iar instalarile de panouri solare au crescut in ultimele luni cu 74%.

Garantia ca John McCain este favorabil subventionarii energiilor regenerabile ar putea reprezenta un motiv serios de alegere pentru multi americani.

Obama nu e prea ecologist

Democratul promite o scadere a pretului la benzina, dar nu atat prin mijloace ecologice, cat mai ales prin importul masiv de petrol ieftin din Venezuela si Orientul Mijlociu.

El spera ca prin investirea a 150 de miliarde de dolari in energiile regenerabile se vor crea cinci milioane de noi locuri de munca, dar nu spune de unde va lua acesti bani.

Chiar daca promite un milion de automobile hibride pana in 2015, acestea vor consuma curent electric si hidrogen, iar Obama nu precizeaza cum va obtine acesti noi „combustibili".

El spune ca gazele cu efect de sera trebuie sa fie reduse cu 80% pana in 2050, dar isi propune obtinerea a numai 10% din necesarul energetic cu ajutorul surselor regenerabile pana in 2012, cand ar expira mandatul sau.

McCain nu e chiar „verde"

Republicanul considera ca exploatarea petrolului si a gazelor naturale din rezervele proprii va elibera America din „ghearele" dependentei de petrolul importat.

El crede ca inainte de a vorbi de inlocuirea benzinei cu alte forme de combustibil ar trebui ca industria producatoare de autovehicule sa-si schimbe tehnologiile.

Candidatul McCain propune alocarea a doua miliarde de dolari anual pentru a dezvolta termocentrale nepoluante pe baza de carbune, considerand ca acest combustibil a fost "nedreptatit" de ecologisti.

Principala masura pe care americanii o pot lua in prezent impotriva poluarii este rationalizarea consumurilor energetice, intrucat America face risipa de benzina si electricitate, spune McCain.

spot_img

Ultimele știri