In viitor, toate carcasele echipamentelor electrice si electronice vor fi fabricate din materiale plastice organice.Producatorii de electronice au hotarat ca aparatura de ultima generatie va fi "verde".
Se stie deja ca industria de electronice este campioana la poluarea mediului. Tehnologiile de informare si comunicare, conform unor studii de specialitate de ultima ora, emit mai mult dioxid de carbon decat toata industria aeronautica la un loc, informeaza Reuters.
Noi si noi generatii de computere sau de telefoane mobile, care, de cele mai multe ori, "imbatranesc" inainte ca stocurile sa fie epuizate, intra intr-un ritm alert pe piata de profil, imprimandu-i acesteia o ascensiune fulgeratoare.
Uniunea Europeana si alte organisme internationale competente au impus deja cateva reguli stricte cu privire la restrictionarea substantelor toxice folosite in producerea electronicelor, dar cererea si oferta sunt din ce in ce mai mari, ceea ce conduce, in mod inevitabil, la nerespectarea normelor emise.
Substantele chimice care dauneaza mediului folosite la producerea aparaturii electronice nu pot fi deocamdata inlocuite integral. La cel mai mare targ de profil din acest an, cel din Las Vegas, companiile producatoare de tehnologii electronice s-au intrecut in a aduce pe standuri produse "verzi".
Printre cei 2.700 de participanti la Expozitia internationala a consumatorului de electronice, compania japoneza Fujitsu a prezentat un calculator portabil incastrat intr-o cutie confectionata dintr-un material obtinut din porumb, care a fost pus in vanzare inca din 2006 in Tara Soarelui-Rasare.
Cutia computerului este facuta dintr-un amestec de porumb si material plastic pe baza de petrol, pentru a-i asigura rezistenta.
Argintul, imbold pentru reciclare
Compania Z-Power propune, la randul sau, inlocuirea bateriei de litiu din computere si din telefoanele mobile, care este reciclabila, dar, din pacate putine dintre metalele ce intra in compozitia acesteia sunt recuperabile. Aceasta baterie poate fi inlocuita cu una din argint si zinc, care poseda o capacitate mai mare cu 20-30%.
Faptul ca in componenta acestei baterii intra metale pretioase constituie un imbold pentru firmele de reciclare. Directorul general al Z-Power, Ross Dueber, afirma ca produsul sau va echipa laptopurile unui important producator mondial si ca negociaza si cu firmele care produc telefoane mobile. Fabricantii de calculatoare au facut totusi progrese in materie de reciclare a produselor lor.
Au redus numarul materialelor din care sunt fabricate computerele, ceea ce simplifica foarte mult reciclarea si utilizeaza mai putine lipituri cu plumb sau alte materiale toxice. Dar unele societati, printre care se numara si Sony, isi recicleaza singure deseurile.
In realitate, asta ar putea insemna ca deseurile sfarsesc mai degraba intr-o groapa de gunoi. Din acest motiv, agentia americana de protectie a mediului le propune consumatorilor mai degraba sa duca telefoanele sau computerele la reciclat decat sa le inapoieze producatorilor.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul