Adevarul: Cactusii de la Balcic, unici in Europa

Statiunea bulgareasca de la malul Marii Negre este recunoscuta indeosebi pentru castelul sau, care a fost resedinta de vara a reginei Maria a Romaniei, dar si pentru gradina botanica din spatele edificiului.

Parcul din curtea palatului aduna laolalta peste 3.000 de specii de plante, unele dintre ele foarte rare.

Celebra ramane insa colectia de cactusi plantati in aer liber. Unii au fost plantati cu 80 de ani in urma. Palatul si gradina pot fi vizitate cu 10 leva de persoana (1 leva bulgareasca = 1,82 lei romanesti).

Balcicul a devenit, mai ales dupa intrarea Romaniei in UE, una dintre destinatiile estivale preferate ale multor romani.

O noapte la un hotel de patru stele pe malul marii, la Balcic, costa in aceasta perioada, in jur de 30 de euro. In ceea ce priveste mancarea, preturile variaza de la un restaurant la altul, dar nu semnificativ.

O masa pentru doua persoane costa in jur de 10 euro. O cafea la o terasa pe malul marii costa 50 eurocenti, iar o bere, sub un euro.

Separata de Marea Neagra doar printr-o faleza, Gradina Botanica din statiune adaposteste cea mai mare colectie de cactusi in aer liber din Europa

La Balcic se afla Castelul Reginei Maria a Romaniei. Gradina palatului a fost transformata in rezervatie naturala si beneficiaza de protectie speciala.

Tot mai multi turisti aleg sa-si petreaca vacanta pe litoralul bulgaresc. La numai 60 de kilometri de Vama Veche se afla Balcic, orasul ce a apartinut candva Romaniei, impreuna cu intreg Cadrilaterul. Denumit „perla litoralului bulgaresc", mai ales dupa intrarea in Uniunea Europeana, romanii au inceput sa includa Balcicul printre destinatiile estivale favorite.

Astfel, pe „Coasta de Argint" a Bulgariei, celebrul Castel, care a fost resedinta preferata a Reginei Maria a Romaniei, si gradina lui, devenita azi gradina botanica, constituie un loc renumit in intreaga Europa. Atractia principala este colectia impresionanta de cactusi plantati in aer liber pe care o adaposteste. Intregul complex poarta numele de „Cuibul linistit".

„Oras al pietrelor albe"

Dupa cel de-al doilea Razboi Balcanic, Balcicul a fost castigat, impreuna cu Cadrilaterul, de Romania. Putin mai tarziu, Regina Maria a descoperit orasul despre care poetul roman, Ovidiu, spunea „O, oras al pietrelor albe, iti venerez frumusetea".

Regina a cumparat un intreg domeniu pe care a construit Castelul si Capela Stella Maris, unde dupa moartea ei i-a fost depusa inima. De fapt, Balcicul ii datoreaza mare parte din faima de care acesta se bucura acum.

In acea perioada, actuala localitate bulgareasca era vizitata de renumiti pictori, printre care Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu sau Camil Ressu, dar si de alti reprezentanti ai intelectualitatii epocii: Nae Ionescu, Cezar Petrescu sau Tudor Vianu.

Azi e vizitat de miile de romani care prefera Bulgaria din mai multe motive: preturi mai mici la cazare, servicii mai bune decat cele practicate de romani, plaje mai curate.

Pentru a-i face pe vizitatorii romani sa se simta „ca acasa", bulgarii au inceput sa invete si limba noastra. Ba mai mult, pe litoralul bulgaresc, comerciantii accepta cu usurinta sa-si vanda produsele in lei romanesti. In plus, atunci cand pe pancartele de acces in statiunea bulgareasca sta scris, in romana, „Bine ati venit!", uiti ca abia ai trecut granita.

Turismul, dezvoltat in zona

In Balcic vin an de an mii de turisti atrasi de locurile unde se ingana muntele cu marea, de plajele curate, de conditiile si preturile scazute, practicate in zona.

Balcic este o statiune estivala renumita, dar si un oras plin de istorie. Dupa terminarea Razboiului Balcanic din 1913, Balcicul a fost anexat Romaniei, pentru a fi redat Bulgariei, in 1940.

Regina Maria a Romaniei era apreciata in Balcic. In timpul domniei regelui Ferdinand I, regina s-a implicat activ in viata sociala a Romaniei.

Dupa intronarea fiului sau, Carol al II-lea, regina a fost supusa izolarii. Atunci, gradina a devenit locul ei de refugiu.

Sub un copac vechi din gradina, Regina Maria se aseza pe un tron si privea adesea marea sau admira apusul soarelui.

Bulgarii vand suvenire si in bani romanesti

Pentru a putea vizita castelul si gradina, turistul trebuie sa cumpere doua bilete separate, care costa cate cinci leva fiecare.

Inainte de a intra in gradina, turistii parcurg o strada pe care comerciantii de „suvenire" au transformat-o in bazar. Acestia sunt gata oricand sa-si vanda uleiurile sau dulceata de trandafiri bulgaresti in lei. Au invatat banii romanesti si stiu chiar cateva expresii ale noastre ca „Multumesc" sau „Va mai asteptam pe la noi".

„Gradina lui Allah"

Gradina botanica denumita "Gradina lui Allah", care se intinde pe un versant, a fost construita la indemnul Reginei Maria.

Aceasta gazduieste circa 3.000 de specii de plante, unele foarte rare. Faimosi insa raman cactusii, unii foarte inalti, plantati cu zeci de ani in urma, cu care turistii vor neaparat sa se pozeze. Colectia de cactusi in aer liber este unica in Europa. Dincolo de gradina de cactusi se vede marea, iar imaginile sunt de un exotism incantator.

Un plus de culoare si parfum vine din gradina cu trandafiri bulgaresti. Racoare insa este peste tot: sub magnoliile inflorite, pe bancile de piatra, pe podul de peste cascada.

„Cuibul linistit"

Constructia Castelului si a gradinii aferente de la Balcic a inceput in anul 1925, la dorinta Reginei Maria a Romaniei. Cumparase domeniul dupa ce, la insistentele pictorului Alexandru Satmari, ea a vizitat orasul de care s-a indragostit.

Gradina cuprinde o zona care imita labirintul cretan. Parcul care inconjura Castelul a fost apoi transformat in gradina. Aceasta din urma a intrat in 1955 sub tutela Universitatii din Sofia, pentru studiul botanicii. Astazi, gradina se afla sub tutela Ministerului bulgar al Culturii.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri