Adevarul: Briza marii, viciata de vapoare

Fumul pe care-l scot navele aflate la tarm sau in largul apelor de coasta polueaza aerul oraselor din preajma si afecteaza grav sanatatea locuitorilor.

O plimbare pe malul marii poate fi placuta si tonica. Dar puritatea brizei marine este afectata, sustin specialistii, de substantele toxice emanate de ambarcatiunile acostate in porturi, care nu sunt altceva decat particulele de sulf rezultate in urma arderii carburantilor.

Aceste substante, deosebit de nocive pentru organism, odata ajunse in plamani, pot pricinui boli grave, printre care cea mai de temut este cancerul de plamani, sustin cercetatorii americani care au intocmit de curand un studiu pe aceasta tema, informeaza cotidianul „Weekly Telegraph".

Fumul pe care-l scot navele aflate la tarm sau in largul apelor de coasta polueaza aerul oraselor din preajma si afecteaza grav sanatatea locuitorilor. Cercetatorii sustin ca particulele infime de sulf identificate in gazele emise de vapoare sunt mai mici de 1,5 microni si provin din arderea combustibililor.

Orasul Ingerilor, sufocat de sulf

Riscul pe care-l implica acest fenomen este foarte mare, in special pentru sanatate, si nu trebuie ignorat, avertizeaza cercetatorii care au intocmit studiul amintit.

Poluarea cauzata de vapoare, conform statisticilor, poate fi responsabila pentru moartea a cel putin 60.000 de persoane, anual, pe tot globul. Profesorii de la Universitatea California din San Diego au declarat ca vasele maritime emit mult mai multe gaze poluante decat se credea pana acum.

Rezultatele cercetarilor, date de curand publicitatii, au dezvaluit ca 44% din poluarea produsa pe coastele californiene este provocata de vapoare.

Profesorul american Mark Thiemens, coordonatorul studiului, sustine ca este neasteptat de mare cantitatea de sulf emanata de vapoare, ea depasind de trei ori limitele stiute pana acum.

Desi emisiile de dioxid de carbon ce provin din industria maritima si fluviala nu au fost incluse in protocolul de la Kyoto, ele au ajuns sa rivalizeze cu cele care provin de la avioane sau elicoptere.

In Los Angeles, 25% din smogul care pluteste deasupra metropolei provine de la vapoarele care se apropie de oras, iar emisiile de gaze poluante se afla intr-o continua crestere, avand in vedere ca traficul naval este tot mai intens.

Porturile, poluate intens

Vapoarele-gigant accentueaza efectul de sera si otravesc apele de coasta.

In ultimii sase ani, nivelul dioxidului de carbon emis de ambarcatiunile maritime a crescut mai mult decat in ultimele doua decenii.

Navele maritime polueaza puternic orasele-port, din cauza arderii unei mari cantitati de motorina in timpul manevrelor de acostare.

Containerele din porturi emit, la randul lor, cantitati mari de substante poluante si afecteaza mediul inconjurator.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri