Adevarul: Bistroe, judecat la Bucuresti

O parte a Canalului Bistroe este deja navigabila, iar oficialii ucraineni au anuntat ca lucrarea va fi terminata complet in acest an
Ministrii mediului din Europa de Est vor hotari in ce masura Ucraina strica Delta Dunarii

Soarta Canalului Bistroe va fi hotarata la Bucuresti la inceputul saptamanii viitoare, la intalnirea comitetului Espoo. Ucraina a confirmat participarea.

Tema principala a intalnirii Conventiei Espoo, care va avea loc intre 19 si 21 mai la Bucuresti, va fi analizarea legalitatii construirii Canalului Bistroe de catre ucraineni. Oficialii romani sustin ca pana acum si-au anuntat participarea 46 de state, dar si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai organizatiilor neguvernamentale din diverse tari.

Ucraina n-a dat informatii

Intalnirea de la Bucuresti e importanta in primul rand pentru ca se asteapta o decizie in legatura cu respectarea de catre Ucraina a obligatiilor de mediu asumate prin Conventia Espoo, in ceea ce priveste construirea Canalului Bistroe. Reprezentantii Ministerului Mediului sustin ca in cadrul intalnirii se va semna si acordul multilateral intre statele din sud-estul Europei pentru aplicarea Conventiei privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontiera. Acordul semnat la Bucuresti va facilita aplicarea Conventiei Espoo intre statele din sud-estul Europei.

Oficialii romani spun ca prin noul acord pot fi evitate conflictele ce pot aparea intre state in cazul proiectelor cu potential impact transfrontiera asupra mediului. Tot la Bucuresti vor fi facute publice si concluziile raportului Comitetului pentru Implementarea Conventiei de la Espoo privind impactul asupra mediului al proiectelor transfrontaliere.

Datele preliminare arata ca Ucraina a incalcat prevederile 2, 3 si 4 din intelegere. Documentul comitetului stabileste ca Ucraina nu are legislatia necesara pentru punerea in practica a proiectelor de evaluare a consecintelor asupra mediului din Delta Dunarii.

In opinia comitetului, Ucraina nu a oferit partii romane suficiente informatii referitoare la proiectul de largire a canalului Bistroe si nu i-a dat posibilitatea de a evalua urmarile pe care punerea in aplicare a acestui proiect le-ar putea avea pentru mediul inconjurator.

Ce este Conventia Espoo

Conventia a fost lansata in 1991, la Espoo, in Finlanda, dar a intrat in vigoare la nivel international la 10 septembrie 1997. Romania a ratificat conventia prin Legea nr. 22, in anul 2001.

Semnatarii s-au angajat sa consulte si sa notifice statele vecine afectate despre toate proiectele importante care pot avea efecte asupra mediului.

Pana acum, la Conventia Espoo au aderat 40 de tari, intre care si Ucraina.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri