Autoritatile din Teleorman vor primi 116 milioane de euro de la Bruxelles pentru refacerea si extinderea retelelor de apa si canalizare din judet.
Puhoaiele au prapadit peretii casei de chirpici de pe Strada Victoriei din Alexandria si au mai spalat pamantul din gradina pe care Anghelina a transformat-o in groapa de gunoi
In judetul Teleorman, saracia merge nestingherita pe drum, copiii isi bat parintii batrani pana ii umplu de sange, iar Politia si Salvarea vin mai repede de la bulgari.
Puturile, de multe ori, se confunda cu haznalele, iar in municipiul Alexandria, apa nici pentru caini nu-i buna. Desi 90% din oras are canalizare si apa curenta, unele cartiere sau strazi par rupte din veacul de mijloc.
Case ale caror ziduri sunt surpate de inundatii, latrine acoperite cu scanduri putrede sau mormane de gunoaie aruncate-n fata portilor prin care scurma cotcodacind gainile. Anghelina Covataru are 90 de ani si sta pe Strada Victoriei. E oraseanca de cand se stie, dar niciodata n-a stiut ce-i aia apa-n curte, iar acum casa a cazut pe ea din cauza inundatiilor.
„Iote cu asta omorai serpii de-mi intrara-n casa asta de-i lipita cu baliga, ca nima nu mi-a dat bani s-o repar de la inundatii. Apa o car de la niste vecini cu bidoanele si platim o luna io, o luna ei”, se rasteste Anghelina la Anton Gheorghe de la „Apa Serv” Alexandria, care a venit sa-i spuna ca-i da Bruxelles-ul bani sa-si faca gura de canal in poarta.
„Sa faca dara de-or face. Nu acu`, ca stiu ca nu se poate, macar la primavara, de-oi mai trai si eu!”. De la Anghelina, care nici iarna asta nu are lemne de foc, Anton Gheorghe o ia pe Strada Victoriei, printre muntii de gunoaie, spre gospodaria lui Mihai Ciocoiu.
„O sa avem 116 milioane de euro de la UE sa va tragem canalizare si apa”, ii spune reprezentantul „Apa Serv” omului de 75 de ani ale carui haine n-au mai vazut apa calda si sapunul cam de multa vreme. Oamenii se strang curiosi pe la porti, la asa o veste, dar multi dintre ei dau din cap. „Din 2004 ne tot promiteti c-o sa faceti si-o sa dregeti”, zice Stelian Memet, care e mai norocos decat altii ca si-a tras niste tevi prin curtea unui vecin, facandu-si un soi de canalizare.
Apa murdara, direct in strada
Acum, Memet nu mai arunca ligheanele cu apa murdara-n strada. Pe strazile din Alexandria, care nu au deocamdata canal, mai sunt si oameni instariti, cei care-au plecat la cules de portocale sau de capsuni in Spania si s-au descurcat. Au haznale betonate si bani sa cheme vidanja, dar le lipseste increderea ca UE le face canalizare.
Directorul interimar „Apa Serv” Alexandria, Adrian Bazaran, se arata insa destul de increzator in proiectul denumit „Reabilitarea si extinderea sistemelor cu apa si canalizare in judetul Teleorman”.
Orase fara apa potabila si canalizare
O mana de oameni indura aproape zilnic mirosul ce invaluie statia de epurare din Alexandria. Construita in apropierea cimitirului din care se itesc cavouri cu turnulete, statia prelucreaza apele uzate ale orasului si le arunca aproape la fel de negre in raul Vedea. Plapumi, pantofi desperecheati sau tot ce-i mai e de prisos cetateanului european din Alexandria iau drumul canalului. Statia insa se va moderniza pana-n 2013 cu banii ce vin de la Bruxelles.
Nitritii, stapanii puturilor
In Zimnicea zguduita din temelii la cutremurul din 1977, felinarele nu mai au becuri de cand lumea, iar carutele intesate cu ajutoare stau priponite pe trotuare, printre mormane de gunoaie. Aici a fost construita, pe malul Dunarii, in anii `8o, cea mai mare statie de epurare din Europa, proiectata sa curete 750 de litri de ape uzate pe secunda.
„Acum, spune Marin Visan, directorul sucursalei „Apa Serv” din Zimnicea, statia functioneaza la o capacitate de sapte litri pe secunda.” Cartierele marginase din oras nu au apa potabila si nici canalizare pentru apele menajere, iar dintre cei 16.000 de locuitori, cel putin 10.000 asteapta cu nerabdare ca „Apa Serv” sa se apuce de treaba cat mai repede. Alaturi de Zimnicea, orasul Turnu-Magurele, in care apa din puturi este plina de nitriti, este parte din proiectul regional. In cartierul Odaia, inginerul Titel Ion, de la „Apa Serv”, este intampinat cu destula neincredere de oamenii care-si vad in liniste de-ale lor.
„Murim de cancer pana ne trageti apa”
„N-o sa faceti dom`le mare branza! Pun pariu pe-un banut de aur. O sa murim de cancer pana o sa ne trageti apa. Am fost cu apa asta din puturi, si eu, si vecinii, la analize si e plina de nitriti”, spune Stan Stefan care a lucrat in Israel vreo doi ani si stie cum mai stau lucrurile si pe alte meleaguri.
„Ne-au tras gaze, dar nu avem nicio sursa de apa in caz de incendiu. Cine o sa stinga focul? Poate cu apa minerala de la magazin, ca din put eu si femeia mea nu prea ne incumetam sa bem”, ii spune Stefan inginerului de la „Apa Serv”, invitandu-l, pana una-alta, la o tuica.
Proiect de 122 milioane euro
Teleormanul este al treilea judet din tara care primeste fonduri structurale de mediu, pentru reabilitarea si construirea retelelor de apa potabila si canalizare. Proiectul, denumit „Reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si canalizare in judetul Teleorman”, a fost depus la Bruxelles in luna aprilie a acestui an, iar finantarea a fost aprobata in luna august. In proiect sunt incluse orasele Alexandria, Turnu-Magurele, Videle, Zimnicea si Rosiori-de-Vede.
Vor fi extinse si modernizate si statiile de epurare, iar numarul locuitorilor din Teleorman care vor beneficia de aceste facilitati se ridica la 140.000. Valoarea totala a proiectului este de 122 milioane de euro, suma destul de mica pentru nevoile teleormanenilor, iar de lucrari se ocupa operatorul regional „Apa Serv” Alexandria, al carui director interimar este Adrian Bazaran. Finalizarea lucrarilor este prevazuta pentru anul 2013, dar, deocamdata, in conturile „Apa Serv” nu a intrat niciun ban de la UE