Adevarul: Bani de la stat pentru deseurile radioactive de la Magurele

Platforma din sudul Capitalei ar putea fi modernizata cu fonduri de la buget. In bazinele din apropierea reactorului dezafectat de la Magurele se afla 200 de kilograme de uraniu imbogatit si alte 400 de kilograme de uraniu slab imbogatit.

Statia de tratare a deseurilor radioactive din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara de la Magurele va fi modernizata, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, citat de Agerpres.

Sumele necesare pentru dezafectarea reactorului nuclear de la Magurele ar urma sa fie alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Reactorul nuclear de la Magurele, pus in functiune in anul 1957, a utilizat combustibil sovietic si a fost primul din sud-estul Europei.

780.000 de dolari

In proiectul de act normativ se arata ca populatia din zona este de acord cu masurile ce se vor lua pentru ca astfel va fi prevenita poluarea accidentala a mediului, tinand cont de faptul ca sistemele si echipamentele reactorului de la Magurele sunt invechite.

La sfarsitul anului 1997, reactorul a fost oprit si trecut in stare de conservare. In bazinele din imediata apropiere a reactorului nuclear de la Magurele, se afla 200 de kilograme de uraniu imbogatit si alte 400 de kilograme de uraniu slab imbogatit.

O treime din deseurile radioactive rezultate in urma experientelor ce au avut loc aproape 50 de ani pe platforma Magurele vor fi transportate in Rusia, pana la mijlocul acestui an, in urma unui acord semnat intre Bucuresti si Moscova, iar restul de 400 de kilograme de uraniu slab imbogatit va ramane, in continuare, in orasul din sudul Capitalei.

In baza acordului semnat cu Moscova, obligatiile financiare ale autoritatilor de la Bucuresti nu vizeaza transportul deseurilor radioactive, ci numai depozitarea celor 200 de kilograme de uraniu imbogatit. Necesarul financiar este de 780.000 de dolari.

spot_img

Ultimele știri