In lipsa unei legislatii care sa-i impuna minime restrictii, cel mai mic autovehicul de teren, ATV-ul („All Terrain Vehicle"), a devenit un factor de stres atat pentru natura, cat si pentru om. Il intalnim cu precadere in statiunile de munte sau de pe litoral, unde distruge nestingherit natura si linistea turistilor.
Oamenii care incearca sa se odihneasca se trezesc invadati de ATV-uri si le reclama tot mai des, plangandu-se de fumul si zgomotul care ii deranjeaza.
Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Popa, a promis, la un moment dat, ca vom avea o lege care sa restrictioneze accesul ATV-urilor in statiuni. Propunerea legislativa s-a pierdut pe drumul spre masa guvernului si, in prezent, nu exista nici macar o norma sau un regulament care sa puna o bariera in calea acestor masinute obraznice.
Masinile de teren care au invadat locurile de odihna sunt vinovate de perturbarea linistii turistilor si de poluarea aerului curat de la munte si de pe litoral
Cele mai mici masini de teren au devenit factori de poluare chimica si fonica. Legea care ar putea sa stopeze aceste efecte nedorite intarzie sa apara.
Conceput ca un vehicul care sa raspunda nevoii ori placerii de a strabate locuri greu accesibile sau terenuri accidentate, ATV-ul („All Terrain Vehicle") a ajuns sa fie in Romania un factor deranjant deopotriva pentru natura si pentru om.
Astfel, masinutele care colinda cu precadere destinatiile turistice cunoscute si-au dovedit, in scurt timp, valentele de a distruge natura si linistea turistilor. Lipsa unor reglementari clare in privinta zonelor care pot fi strabatute de aceste vehicule fac ca ele sa fie intalnite peste tot. Din cauza aparitiei a tot mai multe ATV-uri, mai ales la munte si pe litoral, acestea au inceput sa prezinte si un risc major de poluare fonica.
Turistii care incearca sa se odihneasca s-au trezit invadati de ATV-uri. Multi romani reclama tot mai des fumul si zgomotul pe care il fac aceste masini, deranjante atat pentru om, cat si pentru anumite specii de animale care isi au habitatele in zonele respective. Un alt risc pe care il prezinta ATV-urile este acela al distrugerii anumitor specii de plante protejate.
De la Garda de Mediu la minister
Ideea unei reglementari clare, cu aplicabilitate la nivel national, care sa stipuleze cu precizie zonele in care impatimitii ATV-urilor se pot plimba si locurile unde pot fi inchiriate turistilor, a venit vara trecuta. Initiativa a apartinut comisarului general al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Octavian Popa, care anunta la vremea respectiva trimiterea unei propuneri legislative ce urma sa ajunga pe masa guvernului prin Ministerul Mediului.
Proiect trimis anual
Intrebat de concretizarea acestui demers, seful Garzii de Mediu a explicat ca ministerul nu a dus la bun sfarsit procedura. „Am trimis propunerea legislativa la minister anul trecut, in vara. Din pacate, ministerul, institutia care poate inainta in guvern proiecte de acte normative, nu a finalizat proiectul si, implicit, acesta nu a mai ajuns pe masa Executivului", a declarat, pentru „Adevarul", comisarul general al GNM, Octavian Popa.
Comisarul a explicat ca intentioneaza sa retrimita propunerea catre Ministerul Mediului. „Am intentia de a reveni cu o noua solicitare catre minister si cu o rugaminte catre domnul ministru Korodi pentru reglementarea cat mai rapida a acestei probleme", a mai spus comisarul general.
Potrivit lui Popa, una dintre prevederile propunerii legislative inaintate anul trecut Ministerului Mediului, cu aplicabilitate la nivel national, viza limitarea accesului ATV-urilor in anumite zone protejate. De asemenea, conform aceluiasi proiect, urmau sa fie stabilite anumite trasee fixe pe care sa circule acest tip de vehicule, existand, totodata, si o taxa de mediu pentru utilizarea lor. De cealalta parte, reprezentantii Ministerului
Mediului au precizat, pentru „Adevarul", ca institutia nu a primit nicio propunere de act normativ de la Garda de Mediu, care sa vizeze regimul de utilizare a ATV-urilor.
Ingrijorare internationala
Ingrijorarea in privinta efectelor negative pe care aceste masinute de teren le au asupra naturii si mediului este o preocupare impartasita de majoritatea organizatiilor internationale de mediu. Acestea atrag atentia asupra faptului ca refacerea zonelor forestiere sensibile dupa traversarea lor de catrre ATV-uri este un proces indelungat, care poate dauna ecosistemului. Totodata, si biologii si-au exprimat nemultumirea, in mai multe randuri, in ceea ce priveste pericolul ATV-urilor asupra anumitor specii protejate.
Proiectul legislativ privind circulatia ATV-urilor a fost elaborat vara trecuta, dar nu a ajuns nici acum pe masa guvernului
Octavian Popa,
Comisarul general al Garzii de Mediu
Cu ATV-ul, la munte si la mare
Pana cand autoritatile de la nivel central se vor pune de acord asupra necesitatii unui act normativ care sa impuna conditii precise pentru ATV-uri, acestea raman la latitudinea autoritatilor locale. Impuse aleatoriu si fara consecventa, aceste conditii duc la situatii care pun in pericol mediul inconjurator si deranjeaza turistii, care trebuie sa le suporte exact in locurile preferate pentru liniste si aer curat.
La munte, ATV-urile strabat alaturi de turisti potecile, cu riscul de a le deranja acestora plimbarea ori de a distruge speciile protejate. Cu acelasi risc, cei care prefera ATV-ul pentru iesirea in natura incalca pana si interdictiile de a folosi acest vehicul in rezervatiile naturale. Nici iubitorii litoralului nu sunt scutiti de poluarea aerului si zgomotul pe care le produc masinutele renumite pentru capacitatea de a se adapta la orice tip de teren.
Desi accesul lor nu este permis pe plaja, circulatia ATV-urilor pe faleza face praf ideea de a veni pe litoral pentru aerosoli.
Interzise pe plaja
Potrivit Ordonantei de Urgenta 19/2006 care reglementeaza utilizarea plajei si activitatile desfasurate pe litoralul Marii Negre, este interzisa circulatia sau stationarea vehiculelor pe plaja
Purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Dobrogea-Litoral, Catalin Anton, a explicat ca in categoria masini este inclus si ATV-ul, deci pe plaja este strict interzis. Dar pe langa plaja, nu. In plus, scuterele, care fac acelasi zgomot si chiar mai mult fum, nu sunt incluse nicaieri
Actul normativ mentionat prevede sanctionarea celor care intra cu ATV-uri ori alte vehicule pe plaja cu amenda cuprinsa intre 10.000 si 20.000 lei
Constatarea contraventiei se face de catre reprezentantii Ministerului de Interne, precum si de personalul GNM, al Administratiei Nationale Apele Romane ori al Autoritatii Nationale pentru Turism
Unele orase, cum este Sighisoara, au stabilit zone speciale in care pot circula ATV-urile
Codul Silvic permite accesul in padure
In ceea ce priveste padurile, noua varianta a Codului Silvic, publicata in primavara acestui an, nu ingradeste accesul ATV-urilor. Astfel, codul permite accesul public in padure cu autovehicule, motociclete si ATV-uri atat timp cat este vorba despre activitati sportive, recreative ori turism. O alta conditie o constituie acordul proprietarului sau al administratorului padurii pentru desfasurarea respectivelor activitati.
Singura parghie legala pe care autoritatile o au in prezent la indemana o constituie interzicerea ATV-urilor la nivel local, in anumite zone. Dar atunci cand sunt intrebati de ce nu adopta astfel de masuri, edilii spun ca nu intra in atributiile lor ori ca acestea ar trebui impuse de la nivel central, printr-o lege unitara in toata tara.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul