Adevarul: Amenzile scot Regia din mizerie

Se spune ca nu esti student daca nu stai in camin si ca vietuirea laolalta in camerele de 2/2 te maturizeaza. Viata de camin trezeste mai tarziu nostalgii, multi asociind-o unei perioade lipsite de griji.

Pentru unii insa, caminul a fost una dintre cele mai neplacute experiente. Mizeria, galagia, lipsa de respect fata de vecinii din complexul studentesc Regie au lasat un gust amar multora dintre sudentii care au trecut pe acolo. „Toti anii studentiei mi i-am petrecut in camerele infecte din Regie.

Pentru mine, cea mai mare problema era mizeria de la baie”, a spus Mihai Horga, fost student in cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti (UPB).

Pana anul trecut a locuit in caminele din Regie si isi aminteste cu oroare de convietuirea cu rozatoarele si de faptul ca nu mai stia unde sa isi ascunda mancarea pentru ca dimineata sa nu o gaseasca plina de gandaci.

In plus, locuind in P16, trebuia sa suporte muzica data la maximum la cluburile din apropiere, dar si pe cea venita din camerele studentilor petrecareti.

Nu se mai arunca gunoiul pe geam

Cei care au ramas insa in camine spun ca lucrurile merg din ce in ce mai bine. Pana anul trecut, studentii nu se sinchiseau sa-si duca gunoiul la ghena din capatul holului. Le era mai la indemana sa il arunce in capul trecatorilor. Unii aruncau de la etaj chiar televizoare sau monitoare stricate.

In toamna aceasta insa au fost instalate 120 de camere de luat vederi in campus, ceea ce a determinat o scadere a numarului celor care aruncau deseurile la intamplare. „Prin masurile de securizare, am avut in vedere si aspecte de natura ecologica. Cand nu erau instalate camerele de luat vederi, studentii aruncau gunoaiele pe geam.

Acum nu se mai intampla asa”, a precizat Ecaterina Andronescu, rector la Universitatea Politehnica Bucuresti. Cei care sunt surprinsi aruncand gunoaiele de la etaj vor fi amendati cu minimum 50 de lei. Ecaterina Andronescu a precizat ca s-au dat pana acum cateva amenzi. „Nu multe, de ordinul unitatilor, nu al zecilor, dar vom continua sa monitorizam situatia”, a spus fostul ministru al Educatiei.

Studenti lipsiti de un elementar bun-simt

„Lucrurile s-au schimbat vizibil de acum cateva luni. De exemplu, nu se mai arunca gunoiul de la etaj”, a spus si Loredan Stancu, student in anul V la Automatica. De aceeasi parere este si Alex, student in anul IV la Calculatoare. „De cand au fost puse camerele de luat vederi, e adevarat ca se arunca mai putin gunoi pe geam.

Dar mai sunt si rebeli. Intr-un fel, ne meritam soarta, pentru ca sunt multi studenti lipsiti un un elementar bun-simt prin camine”, a spus acesta. Alex a zis insa ca adevaratele probleme in Regie nu s-au schimbat.

Chiar daca in P16, acolo unde a stat trei ani, s-au inlocuit la un moment dat usile si s-a spoit putin, instalatia de apa a ramas aceeasi, fapt pentru care nu poate bea apa de la robinet.

El considera ca inainte de toate, mentalitatea unor studenti ar trebui sa se schimbe. „Sunt destule animale pe aici. Cand s-au schimbat usile, au fost unii care le-au scos pur si simplu din balamale”, a adaugat Alex.

Sortarea deseurilor in campus

In Regie a avut loc o schimbare de decor mai ales in urma curateniei generale realizate cu putin timp in urma.
S-au plantat pomisori, s-a pus iarba si s-au schimat gardurile. „Am plantat copaci in campus, vrem sa punem bancute noi. Dorim sa facem acolo un parc in care studentii sa se simta bine”, a mai spus doamna Andronescu.

„Avem in plan implementarea unui program de colectare selectiva inpreuna cu Ministerul Mediului. Planul este in curs de agregare”, a adaugat ea.

Anul trecut, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a lansat o campanie de educare cu privire la sortarea deseurilor. Studentii spun ca aceasta nu a avut mare succes.

Departe inca de civilizatie

Incepand cu acest an universitar, complexul studentesc Regie este mai curat.

Camerele de luat vederi instalate de administratie au avut drept rezultat scaderea numarului celor care aruncau gunoiul menajer pe geam direct in strada.

Regia arata acum mai bine deoarece, cu putin timp in urma, acolo au fost plantati copaci si au fost schimbate gardurile.
Un program de colectare selectiva este pe cale de a fi implementat , potrivit rectorului Universitatii Politehnica Bucuresti, Ecaterina Andronescu.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a initiat anul trecut, in Regie, o campanie de colectare selectiva menita sa educe studentii cu privire la importanta sortarii gunoiului.

In Vest, studentii cazati in campus respecta regulile impuse de administratie, de aceea caminele lor sunt curate in permanenta.

Colectarea selectiva, nerespectata

Ministerul Mediului a initiat in toamna trecuta, in Regie, campania „Sort” prin care a urmarit ca studentii sa afle de ce este importanta colectarea selectiva a deseurilor. Totodata, societatea de salubritate Urban a plasat containere speciale pentru sortarea gunoiului.

Potrivit studiului privind impactul campaniei, realizat de MercuryResearch, s-a constatat ca tot mai multi studenti stiu ca deseurile din plastic, hartie si metal trebuie sortate si plasate in containere separate.

Dar Alexadru Predoiu de la Urban si Lorita Constantinescu de la Eco-Rom Ambalaje au spus ca studentii nu respectau destinatia deseului, prin urmare, containerele au fost retrase la inceputul anului universitar.

Unii studenti au marturisit ca le era incomod sa coboare de la etajul al cincilea doar pentru a arunca deseurile la containerele speciale. Pe de alta parte, Mihai Horga a spus ca nu numai studentii erau de vina ca nu se respectau indicatiile specificate pe recipientele de colectare.

Acesta a spus ca femeile de serviciu, dupa ce maturau aleile, aruncau laolalta frunze, praf si pahare din plastic stalcite. Nu tineau cont de faptul ca un anumit container era destinat unui anumit tip de
deseu.

Regulile fac diferenta

In Montmuzard, unul din complexurile studentesti ale Universitatii din Burgundia, Franta, sunt cazati anual mii de studenti. Odata ce si-au primit cheile de acces in camere, studentii inteleg ca au atat drepturi, cat si obligatii. Iar regulile impuse de administratie nu pot fi incalcate fara ca acestia sa fie amendati sau chiar exmatriculati.

Respectul fata de vecini defineste atmosfera de acolo.

Pentru a nu deranja momentele de odihna ale colegilor, studentii nu au voie sa faca dus dupa ora 22:00 si, de la aceeasi ora, nu mai au acces in bucatarie. Petrecerile in camera sunt interzise, iar pentru cei care vor chefuri exista incaperi speciale, pozitionate la subsol si izolate fonic.

Nu exista discoteci in campusul studentesc, ci biblioteci si sali de calculatoare cu acces la Internet.

In plus, sursele de iluminat din camine sunt dotate cu senzori, pentru economisirea energiei. Baile dispun de instalatii de economisire a apei, la fel ca si chiuvetele din fiecare camera. In complexul studentesc din Franta, strazile nu sunt acoperite de gunoaie, ci de frunzele copacilor.

Deseurile nu sunt aruncate la voia intamplarii si nici macar la ghena. Sunt colectate selectiv. Demisolul este ocupat cu containere imense de culori diferite, pentru colectarea separata a hartiei, a sticlei, a plasticului si a gunoiului menajer.

 

spot_img

Ultimele știri