Adevarul: Alunecari de teren la Rosia de Amaradia

In comuna Rosia de Amaradia din judetul Gorj alunecarile de teren au scufundat din nou temeliile caselor. Multe cladiri au peretii crapati, zidurile se deplaseaza de la locul lor, iar acoperisurile isi pierd stabilitatea. Peste 360 de imobile au nevoie de reparatii, iar 89 trebuie sa fie stramutate.

Localnicii de la Rosia stau cu frica-n san. Oricand se pot trezi fara acoperis sau cu apa in casa. Cel mai afectat dintre satele comunei Seciuri. Primarul Rosiei de Amaradia, Cristinel Faitar, a declarat ca se astepta ca, odata cu inceperea ploilor, sa apara si alunecarile de teren.

Faitar a mai spus ca i-a avertizat si pe sefii judetului, dar sesizarile sale au ramas fara niciun ecou. S-a intocmit o lista cu cele 360 de imobile afectate de ploi, iar o alta lista cu 89 de gospodarii ce trebuie stramutate se afla deja la Prefectura Gorj.

Autoritatile gorjene nu au transmis insa ministerului de resort aceste liste, pe baza carora ar fi trebuit distribuite materiale de constructii, de teama ca oamenii vor refuza sa ridice ajutoarele. La randul sau, ministerul a conditionat cererea pentru ciment sau caramida, solicitandu-le consiliilor locale sinistrate sa ceara intai avizul autoritatilor din Rosia de Amaradia.

Un bloc abandonat, solutia pentru iarna

Dar lantul slabiciunilor nu se opreste aici. Dupa ce va fi adoptata hotararea consiliului local, Prefectura Gorj va expedia documentatia la Bucuresti pentru a fi aprobata alocarea fondurilor. La capatul acestui drum birocratic, fiecare familie sinistrata va beneficia, in sfarsit, de materiale de constructie in valoare de 10.000 de euro. Pana cand autoritatile se vor urni, primarul Cristinel Faitar incearca sa gaseasca solutii pentru cazarea familiilor care ar putea ramane peste noapte fara acoperis.

„Mai sunt cateva module, dar acolo nu pot fi cazati oamenii peste iarna. Si oricand pot aparea alte cazuri! Avem promisiuni ca Exploatarea Miniera Seciuri, din cadrul Complexului Energetic de la Craiova, ne va ceda cu titlu gratuit un bloc pe care cei de acolo nu il mai folosesc. E adevarat ca pamantul a acoperit parterul, dar putem sa amenajam in imobilul respectiv 20 de apartamente. Fisurile de la case se accentueaza si trebuie sa ii mutam cat mai repede pe oameni", a mai spus primarul Cristinel Faitar.

Si sinistrati, si saraci

Desi acum au mari probleme cu alunecarile de teren, pentru ca localitatea este construita pe soluri argiloase, care o iau usor la vale, localnicii din Rosia de Amaradia si in special cei din Seciuri trebuie sa faca fata si saraciei.

Dintre cele 1.200 de familii care locuiesc in comuna, 780 si-au intocmit dosare pentru a beneficia de ajutoare de incalzire din partea statului. Veniturile obtinute se afla sub nivelul celui prevazut de lege, adica sub 500 de lei. Majoritatea localnicilor care au solicitat ajutor provin din zonele afectate de alunecarile de teren. Unii dintre ei mai lucreaza inca la exploatarea miniera din zona, altii in invatamant ori la cele cateva buticuri din Rosia de Amaradia.

Argilele senzitive, cele mai periculoase terenuri

Alunecarile de teren sunt cele mai raspandite fenomene de deplasare a unor mase de pamant de pe versantii muntosi sau delurosi. Cele mai favorabile roci pentru producerea alunecarilor sunt argi­lele, marnele, luturile si nisipurile.

Un anumit tip de argile, numite „senzitive", pot favoriza alunecari de teren chiar si in zone cu inclinare minima, de numai 2–3 grade. Asa s-a intamplat in Norvegia, in 1966, cand 30 de localitati au „patinat" la vale. Toate alunecarile de teren produc importante pagube materiale si uneori provoaca pierderi de vieti omenesti. Cea mai mare alunecare de teren s-a produs acum 10.000 de ani, in Iran. Masa de pamant s-a deplasat atunci pe o distanta de 18 km, fasia care a pornit la vale avand 15 km in lungime si 300 de metri in latime.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri