Adevarul: Agrocarburantii, in vizorul UE

Parlamentul European este ingrijorat ca extinderea culturilor agricole pentru biocarburanti duce la scumpirea alimentelor.

recent sa limiteze folosirea carburantilor utilizati in prezent si au cazut de acord ca emisiile de carbon trebuie reduse cu 20%, informeaza France Press.

„Trebuie sa punem capat acestei controversate probleme a primei generatii de biocombustibili", a declarat ecologistul si raportorul european, Claude Turmes, a carui parere este ca biocombustibilii trebuie sa dispara pur si simplu.

Cele 27 de state europene au fost de acord ca pana in anul 2020 sa fie folosite energiile regenerabile in transporturi, incalzire si climatizare. Dar unul dintre obiective, cel care vizeaza transporturile, a fost indelung discutat, din cauza controversei iscate de biocarburanti, acuzati ca au declansat criza alimentara.

Deputatii europeni au luat in calcul acest aspect, dar ei socotesc ca 40% din energiile regenerabile utilizate de autovehicule trebuie sa se axeze pe electricitate si pe hidrogen.

Biocombustibili din gunoaie

Aceasta a doua „generatie" de biocombustibili, daca va fi promovata, va putea sa limiteze agrocarburantii, care sunt deja contestati si incriminati de declansarea unui val de foamete pe glob, determinat de contributia indirecta pe care o au asupra cresterii pretului la alimente. Biocombustibilii viitorului vor fi obtinuti din alge, din gunoi menajer sau din deseuri.

Pot fi folositi in continuare si agrocarburantii ce se obtin din cerealele cultivate pe terenuri agricole degradate. In prezent, europenii consuma biocarburanti in jur de 3%, iar eurodeputatii au propus sa creasca cu cel putin 1% pana in anul 2015, data intermediara pana la care cea de-a doua generatie de energii regenerabile va trebui sa constituie cel putin 1%.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri