Adevarul: Administratia Bush da verde la taiat paduri

In ciuda angajamentelor ecologice luate in fata natiunii, Administratia Bush a ajuns sa fie aspru criticata de organizatiile ecologiste din cauza unei recente decizii prin care mai bine de 13.000 de hectare de padure din Alaska vor fi scoase din zona de arie protejata pentru a face loc proiectelor miniere, constructiei drumurilor si exploatarii lemnului.

Decizia i-a infuriat pe ecologisti, care spun ca planurile guvernului vor devasta regiunea. Ei argumenteaza ca planurile de dezvoltare din padurea nationala Tongass, unul dintre ultimele refugii naturale pentru ursii negri si grizzli, lupi, soimi si somonii salbatici, vor relansa industria cherestelei din Alaska.

Potrivit planurilor, in cea mai mare padure din SUA vor fi date in folosinta 13.760 de hectare de padure, din care doua treimi sunt izolate si fara drumuri. Aproximativ 2.700 de hectare din zona deschisa investitiilor sunt considerate de mare valoare pentru productia de cherestea. Controversata decizie a Administratiei Bush, ultima dintr-o lunga saga legata de padurea Tongass, anuleaza practic protectia „antisosele" oferita regiunii de catre fostul presedinte Bill Clinton.

Gura de oxigen pentru industria lemnului

Denny Bschor, seful administratiei regionale a padurilor din Alaska, cel care a aprobat planurile din Tongass, sustine ca proiectele de infrastructura nu vor afecta integritatea padurii, oferind in acelasi timp mijloace de subzistenta pentru locuitorii din Alaska si noi locuri de recreere pentru turisti. Ecologistii acuza insa faptul ca planul continua politica Administratiei Bush de resuscitare a industriei lemnului.

„In ultimele sale luni, Administratia Bush incearca sa ofere industriei miniere si a lemnului cheia de acces in Tongass, cea mai mare padure din zona temperata ramasa intacta. Zonele salbatice precum Tongass detin resurse de apa curata, habitat pentru fauna salbatica si incredibile oportunitati de recreere. Toate acestea ar trebui pastrate intacte pentru generatiile viitoare", a declarat Robert Vandermark, membru al unei organizatii ecologiste care se opune proiectului.

Organizatia Alaska Wilderness League sustine ca industria lemnului reprezinta doar 1% din economia regiunii, mult mai putin decat turismul sau pescuitul, care ar putea fi afectate de o prea mare dezvoltare. Pe de alta parte, Asociatia Alaska Forest, care reuneste mai multe companii din industria lemnului, insista asupra nevoii ca acest domeniu sa fie sprijinit.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri