Pentru prima data in istorie, in aceasta vara, gheata de la Polul Nord se va topi in intregime. Fenomenul e provocat de incalzirea climei terestre.
Oamenii de stiinta avertizeaza ca probabilitatea topirii intregii calote glaciare nordice, in timpul acestei veri, este mai mare de 50%. Estimarea savantilor se bazeaza pe nivelul-record de topire a ghetarilor, inregistrat anul trecut, cand apele Oceanului Arctic au devenit "deschise" pana la mai putin de 1.200 km de Polul Nord.
Calota se va topi intre 70 si 100%
„Aproximativ 70% din gheata care acoperea, in primavara, Oceanul Arctic a fost formata pe parcursul iernii trecute. Aceasta inseamna ca este posibil ca aceasta gheata sa se topeasca in proportie de cel putin 70% sau chiar in intregime, pana la toamna.
Depinde de valorile pe care le va inregistra, in lunile iulie si august, intensitatea vantului si de cate ore de soare vor fi", a precizat Mark Serreze, cercetator la Centrul National de Control al Zapezii, din Colorado, SUA.
Oamenii de stiinta care studiaza fenomenele de la Polul Nord sunt unanim de acord cu aceasta posibilitate, cu atat mai mult cu cat si observatiile din satelit si cele ale cercetatorilor de la NASA converg catre aceeasi concluzie.
Bogatiile naturale vor putea fi exploatate
Apreciata drept "dramatica" din punctul de vedere al consecintelor asupra naturii, topirea calotei de "gheata vesnica" de la Polul Nord va avea urmari favorabile in plan economic.
Zacamintele de petrol si cele minerale, pana acum inaccesibile, devin incomparabil mai usor de ajuns, in scopul exploatarii si valorificarii. Gheata care se va forma de acum inainte, de la an la an, in timpul iernii polare nu va mai avea nici pe departe grosimea si duritatea celei din milenara calota arctica.
In plus, navigatia la Polul Nord va fi mult mai usoara, timpul spargatoarelor de gheata trecand in planul amintirilor. "Apele Oceanului Arctic vor deveni, curand, „ape deschise”, libere de gheata, poate, pentru prima data, chiar din acest an", a mai spus dr. Serreze.
Gheata se topeste rapid
Observatiile facute din satelit atesta extinderea gaurilor de gheata, numite polynya. Acestea devin tot mai frecvente si se extind neincetat, tinzand sa se uneasca intre ele. Chiar si eschimosii care traiesc in zona Golfului Baffin, intre Canada si Groenlanda, declara ca gheata se topeste "vazand cu ochii".
Spre deosebire de albul scanteietor al calotei ce reflecta soarele, apele intunecate ale Oceanului Arctic vor atrage tot mai mult razele si caldura solara, facand ireversibil procesul de incalzire.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul