Activități în natură prin care copiii învață să respecte mediul

Ca să respecte mediul înconjurător, copiii au nevoie de activități în natură care să le trezească interesul. Excursii în parc, plantarea copacilor sau colectarea apei de ploaie, toate îi vor face pe cei mici să iubească natura.

Activități în natură prin care copiii învață să respecte mediul

Un studiu realizat pe parcursul a doi ani în Marea Britanie a arătat că mai mult de un copil din zece n-a călcat într-un an în vreun parc, o pădure sau pe vreo pajiște, potrivit The Guardian. Experții spun că o explicație ar fi lipsa modelelor. În casele unde adulții merg adesea în natură, 82% dintre copii le calcă pe urme, în vreme ce în casele unde adulții nu au o legătură cu natura, procentul copiilor scade la 39%.

Autorul american Richard Louv vorbește despre „tulburarea de deficit de natură” (Nature Deficit Disorder). Aceasta este cauzată de activitățile desfășurate doar înăuntru și care contribuie la dezvoltarea sedentarismului, obezității, a tulburărilor de comportament și la subdezvoltarea funcțiilor motrice.

Observând tinerii care au activități în natură, specialiștii au realizat o listă de beneficii, printre care îmbunătățirea atenției, a abilităților de învățare, precum și a creativității și a respectului de sine. Jocurile libere în natură sporesc capacitățile de rezolvare a problemelor, concentrarea și autodisciplina. Din punct de vedere social, stimulează cooperarea, flexibilitatea și conștiința de sine, reducând agresiunea.

Excursie pentru observarea naturii

Organizează o ieșire în natură care să aibă ca temă observarea plantelor, păsărilor și animalelor. Poate că n-o să le vedeți pe toate, dar împrumută de la bibliotecă o carte din care să le citești copiilor tăi ce vietăți trăiesc în mediul în care vă aflați. Acest exercițiu de observare se poate face chiar și la oraș, în parcuri sau pe străzi.

Creșteți plante în casă

Pune în ghivece plante de care să se ocupe copiii tăi, iar dacă ai spațiu, fă împreună cu cei mici chiar o grădină în care să cultivați toate cele necesare pentru salată.

Faceți un coș de gunoi pentru compost

Aruncați resturile alimentare într-un coș, iar compostul obținut folosiți-l pentru a hrăni pământul din grădină. Așa copiii vor învăța că nimic nu se aruncă, totul se folosește. În plus, faptul că se vor ocupa de compost îi va face dornici să se implice și în grădinărit.

Plantați copaci

Când vor înțelege care sunt etapele plantării unui copac și cât de greu crește, copiii tăi vor respecta natura mult mai mult decât dacă ar vedea un documentar. În plus, lor le place să se joace în pământ, să sape și să facă ce văd la cei mari. După ce plantați împreună un copac, dați-i un nume, udați-l și vizitați-l mereu.

Polițistul energiei electrice

Jucați acasă, pe rând, rolul unui polițist care trebuie să se asigure în permanență că luminile din casă sau device-urile nu funcționează fără rost. „Serviciul” ar putea fi pentru o zi sau o săptămână.

Colectați apa de ploaie

Când începe să plouă, pune-i stropitoarea celui mic sub streașină, astfel încât el să ude apoi plantele din casă. Cu această ocazie povestește-i despre resursele de apă pe care le mai are Pământul și despre importanța folosirii lor responsabile.

Indicii în parc

Atunci când ieșiți la plimbare în parc, faceți un joc prin care să căutați diferite forme. Cercuri, triunghiuri, pătrate sau steluțe pot fi găsite în flori, frunze, umbre, copaci sau pietre. Un joc asemănător poate fi făcut și cu ajutorul norilor, doar că acolo imaginația trebuie să zburde.

La cules

Ca să nu rămână cu senzația că mâncarea vine din supermarket, du copiii de câte ori ai ocazia în grădini și livezi. Culege-ți împreună fructe și legume, spălați-le și mâncați-le pe loc.

Propune ore în aer liber

Chiar și în România, profesorii și educatorii încep să fie deschiși la activități în natură, așa că propune-le cadrelor didactice din școala copiilor tăi să țină ore în aer liber.

Foto: National Trust Press Office

spot_img

Ultimele știri