Activistii Greenpeace, retinuti de jandarmi in fata Guvernului

Mai multi activisti Greenpeace au fost retinuti astazi de jandarmi, in fata cladirii Guvernului Romaniei, in timp ce intentionau sa manifeste fata de construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Activistii de mediu voiau sa amplaseze macheta unui reactor nuclear in fata intrarii principale din fata cladirii Guvernului insa planul lor de a atrage atentia asupra pericolului reprezentat de centralele nucleare a fost impiedicat de jandarmi.

“Guvernul are in plan continuarea construirii reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, desi aproape toti investitorii s-au retras din proiect, iar acest lucru vine in contextul in care mai multe tari europene si-au propus sa renunte la energia nucleara”, a declarat, pentru Green Report, Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace.

Potrivit Greenpeace, investitorii CEZ,GDF, RWE si Iberdrola s-au retras de la finantarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Dintre investitorii straini au ramas loiali proiectului doar ENEL si Arcelor Mittal, care detineau, la inceputul anului, doar 9,15%, respectiv 6,2% din actiuni. Grupurile CEZ si Iberdrola deruleaza in Romania si proiecte pentru producerea energiei eoliene, de 600 MWh, respectiv 1.500 MWh.

Romania, alimentata cu 84% energie eco pana in 2050

Organizatia de mediu a lansat un studiu potrivit caruia Romania, daca ar adopta o strategie energetica axata pe energie din surse regenerabile si eficienta energetica, ar putea fi alimentata cu energie regenerabila, in proportie de 84% pana in 2050, folosind tehnologia actuala. In plus, tara noastra ar putea reduce cererea finala de energie cu 40%.

”Expertii Ernst&Young considera ca indicele de atractivitate pentru energie regenerabila situeaza Romania pe locul 13 la nivel global. Este inacceptabil sa nu valorificam acest avantaj si sa continuam sa investim in nuclear si carbuni!”, a explicat Doina Danciu, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace Romania.

Studiul Greenpeace face o paralela intre doua scenarii energetice: unul de referinta, in care sectorul energetic evolueaza in ritmul actual, si un scenariu orientat spre energie din surse regenerabile si eficienta energetica, denumit [R]evolutia Energetica.

Potrivit studiului, din comparatia celor doua scenarii rezulta o serie de avantaje in favoarea [R]evolutia Energetica, si anume: un plus de 6.000 de locuri de munca, in perioada 2010-2030, reducerea costurilor de combustibil, prin eliminarea treptata a folosirii combustibililor fosili si a celui nuclear ori o mai buna securitate energetica, prin reducerea dependentei de importuri.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Ultimele știri