Acordul de investitii pentru reactoarele 3 si 4, prelungit de Guvern

Prelungirea acordului de investitii pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda, dupa 1 ianuarie 2013, a fost aprobata miercuri de catre Guvern, a anuntat purtatorul de cuvant al institutiei, Andrei Zaharescu.

“Memorandumul pentru continuarea realizarii proiectului unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda cuprinde situatia la zi si problemele care sunt de rezolvat. Memorandumul propune extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii dupa 1 ianuarie 2013 pentru a crea premisele atragerii de noi investitori”, a declarat Andrei Zaharescu.

Acesta a precizat ca in eventualitatea in care Nuclearelectrica nu va ajunge la o intelegere privind investitia cu ceilalti doi actionari, ENEL si Arcelor Mittal, statul va rascumpara actiunile acestora cel mult la valoarea lor nominala.

“Acordul va continua prin cooperare intre Nuclearelectrica, ENEL si Arcelor Mittal in cadrul EnergoNuclear pentru o perioada de pana la cel tarziu 31 decembrie 2013. Daca Nuclearelectrica nu ajunge la intelegere, memorandumul propune continuarea proiectului prin rascumpararea la cel mult valoarea nominala a actiunilor detinute de cei doi, astfel incat Energonuclear sa fie controlat de Societate Nationala Nuclearelectrica”, a mai spus Zaharescu.

Chinezii ar putea asigura 40% din finantarea proiectului de la Cernavoda

In cadrul vizitei oficiale in China, o delegatie a Ministerului Economiei s-a intalnit cu China Guangdong Nuclear Power Group, societate care ar putea asigura 40% din investitia necesara proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

“Cu China Guangdong Nuclear Power Group am discutat despre realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Exista posibilitatea ca aceasta firma sa investeasca 40% din necesarul de bani pentru cele doua unitati in partea clasica a centralei, pentru care industria chineza este pregatita sa fabrice echipamentele. Si-au exprimat un interes ferm in acest sens”, a afirmat Rodin Traicu.

Investitia in cele doua reactoare de la Cernadova a fost estimata, recent, la 6,4 miliarde euro, potrivit unui studiu Ernst&Young.

Cosmin Zaharia

Citeste:

Statul comuta pe termo si nuclear

Sectorul energetic romanesc, in cadere libera

Investitie masiva in productia de energie, insa nu regenerabila

Dobrogea sub asediul Chinei

Compania chineza ReneSola intra pe piata fotovoltaica romaneasca

spot_img

Ultimele știri