Cum era si firesc, prima institutie publica ce a demarat procesul de achizitii verzi este ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Responsabilii de achizitii au inceput prin a cumpara 2.000 de topuri de hartie ecologica si prin a amenaja o parcare pentru biciclete. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a fost primul care a testat atat parcarea, cat si alternativa, pe care o considera viabila, de a se deplasa cu bicicleta de acasa la serviciu. "Am economisit astfel 4-5 litri de combustibil si m-am descurcat foarte bine prin traficul Bucurestiului. Toti ar trebui sa luam in considerare o astfel de alternativa", a declarat, multumit, ministrul.
Ministerul Mediului a tradus "Manualul pentru achizitii verzi", elaborat de Uniunea Europeana, si a trimis o prima varianta unui numar de 42 de prefecturi, tuturor primariilor de resedinta de judet, consiliilor judetene, primarului municipiului Bucuresti, primarilor de sector si presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.
MANUAL DE ACHIZITII VERZI
Sub titlul "Cumparand verde", manualul se constituie intr-o lista cuprinzatoare de recomandari privind planificarea achizitiilor de produse care respecta mediul in toate cele trei faze de existenta: faza de productie, cea de utilizare si faza postconsum. Pe langa planificare, manualul ii invata pe responsabilii de achizitii publice cum sa comunice cu furnizorii astfel incat sa obtina produse si servicii cu standard inalt de protectie a mediului.
Plaja de produse verzi ce pot fi achizitionate de institutiile publice cuprinde, ca exemplu, hartia reciclata, computerele cu un consum minim de energie, grupurile sanitare care economisesc consumul de apa sau produsele alimentare organice. De asemenea, cladirile in care functioneaza institutiile pot fi dintre cele cu o eficienta energetica ridicata, folosind lampi de iluminat cu un consum redus.
SFATURI PENTRU ACHIZITORI
Indicatiile pe care le cuprinde manualul "Cumparand verde" nu au un caracter obligatoriu, insa pot constitui un ghid eficient pentru utilizarea responsabila a resurselor. Iata cateva dintre recomandarile adresate managerilor de achizitii:
Ganditi-va ce produse, servicii sau lucrari sunt cele mai convenabile, avand in vedere atat impactul de mediu, cat si alti factori, cum ar fi informatiile de care dispuneti, oferta de pe piata, tehnologiile disponibile, costurile si vizibilitatea.
Identificati-va nevoile de achizitii si exprimati-le in mod corespunzator. Alegeti un titlu "verde" pentru a comunica politica institutiei dumneavoastra celor din exterior, asigurand transparenta optima pentru potentialii furnizori si pentru cetatenii pe care institutia ii deserveste.
Elaborati specificatii clare si precise, folosind cerinte de mediu acolo unde este posibil (conditii admis/respins).
Stabiliti criterii de selectie pe baza listei exhaustive de criterii mentionate in directivele de achizitii publice. Luati in considerare costurile intregului ciclu de viata.
Folositi clauzele de performanta ale contractului ca pe un mod de a stabili mai multe conditii relevante de mediu in plus fata de contractul "verde".