Academicienii solicita ONU rapoarte climatice impartiale si nepolitizate

O organizatie internationala compusa din academicieni de pe intreg globul solicita ONU o reformare profunda a Grupului Interguvernamental de analiza a Schimbarilor Climatice (IPCC), astfel incat acesta sa se ocupe exclusiv de cercetarea stiintifica si sa evite ”jocurile politice”.

Consiliul InterAcademic (IAC), la care adera 15 academii nationale din diverse tari, a facut acest apel dupa realizarea unei investigatii privind situatia creata dupa descoperirea erorilor stiintifice din Raportul IV privind Schimbarile Climatice, dat publicitatii de IPCC in 2007.

Una dintre cele mai citate erori a fost afirmatia nefundamentata stiintific potrivit careia ghetarii de pe Himalaya se vor topi pana in 2035. Includerea sa intr-un raport stiintific de asemenea anvergura a dat apa la moara scepticilor climatici, care au acuzat politizarea IPCC.

Luni, IAC a lansat o serie de recomandari privind ”reformarea fundamentala a IPCC”, astfel incat acest organism al ONU sa convinga intreaga lume de faptul ca rapoartele sale stiintifice sunt bazate pe informatii solide. IAC a evitat sa puna sub semnul intrebarii cele mai importante descoperiri si afirmatii din Raportul IV, insa a acuzat membrii conducerii IPCC ca, in declaratiile lor publice, si-au depasit mandatul.

”Controversele au izbucnit in legatura cu impartialitatea IPCC privind fenomenul schimbarilor climatice, perceputa la nivelul opiniei publice”, a declarat Harold Shapiro, presedintele IAC si profesor de economie la Princeton University.

Raportul IAC mai recomanda aplicarea unei ”politici riguroase privind conflictul de interese” la nivelul conducerii IPCC, dar si in privinta autorilor rapoartelor.

Raportului IV al IPCC, din 2007, a statuat pentru prima oara oficial legatura intre fenomenul schimbarilor climatice si activitatile umane cu impact asupra mediului si a stabilit ca e nevoie de limitarea cresterii temperaturii globale la 2 grade Celsius pana in anul 2100 pentru evitarea declansarii unor fenomene climatice ireversibile.

La documentarea stiintifica si redactarea Raportului a participat si un cercetator din Romania. Este vorba de dr Roxana Bojariu, sef al Departamentului Schimbari Climatice din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie.
 

Livia Cimpoeru

spot_img

Ultimele știri