AAEC: Legea Certificatului de Performanta Energetica este contradictorie

Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) a atras atentia ca legea care impune obligativitatea certificatului de performanta energetica la vanzarea sau inchirierea locuintelor este contradictorie. O noua hotarare a Uniunii Notarilor Publici (UNPR) le permite proprietarilor sa evite obtinerea certificatului asa-zis obligatoriu.

Uniunea Notarilor Publici a introdus o exceptie de la obligativitatea obtinerii CPE, care ar putea fi exploatata de orice proprietar care doreste sa economiseasca cele doua-trei sute de euro pe care i-ar putea cheltui pentru un audit energetic al imobilului pe care vrea sa il inchirieze sau sa il vanda. Astfel, proprietarul si chiriasul sau cumparatorul au dreptul sa cada de acord, pe propria raspundere, si sa efectueze tranzactia si fara certificat.

“Cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si roice raspundere cu privire la efectele prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii”, spune noua hotarare a UNPR.

AAEC contesta aceasta hotarare, sustinand ca exact “cei care solicita onorarii importante pentru asigurarea legalitatii dosarului de tranzactionare ofera solutii care instiga la comiterea unei ilegalitati, sfidand legile in vigoare”, potrivit unei declaratii de presa facute de presedintele Asociatiei, Emilia Cerna Mladin.

Presedintele AAEC a reamintit ca amanarea obligativitatii certificatelor de performanta energetica de la ianuarie 2010 pana la ianuarie 2011 a avut loc din cauza ca UNPR sustinea ca nu exista suficienti auditori energetici. Cu toate acestea, in 2010 s-a dublat numarul auditorilor.
 

spot_img

Ultimele știri