Proiectul ECO-Student din campusurile Regie și Polizu își propune să facă reciclarea mai ușoară pentru studenți, prin instalarea mașinilor de returnare automată a ambalajelor (RVM). Pe lângă colectarea deșeurilor, studenții vor participa și la workshopuri interactive care îi vor ajuta să înțeleagă mai bine cum pot contribui la protejarea mediului.
Problemele legate de poluare și protecția mediului devin din ce în ce mai evidente, iar tineretul pare să fie cheia unei schimbări fundamentale.
Cu toate acestea, în ciuda unui interes crescut pentru subiectele ecologice, gestionarea incorectă a deșeurilor continuă să fie problematică.
În acest context, un nou proiect destinat tinerelor generații aduce una dintre soluțiile pentru reducerea impactului asupra mediului.
Rețeaua Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) se extinde și în campusurile universitare din București.
Primele aparate de colectare automată a ambalajelor returnabile (RVM) au fost instalate în căminele studențești Regie și Polizu, în cadrul proiectului ECO-Student, inițiat de Asociația ECOTECA în parteneriat cu ING Bank și TOMRA Collection România.
Această inițiativă urmărește să faciliteze accesul studenților la un sistem modern de reciclare, dar și să îi implice activ în economia circulară.
Un proiect pilot cu potențial de extindere
Proiectul dedicat studenților își propune să transforme campusurile universitare în spații sustenabile, oferindu-le tinerilor atât soluții practice pentru colectarea ambalajelor returnabile, cât și ateliere interactive de educație ecologică.
Cu sprijinul facultăților, vor fi organizate workshop-uri tehnice menite să familiarizeze studenții cu soluții și concepte sustenabile.
Aceste sesiuni vor combina partea teoretică, unde vor fi prezentate principii și bune practici din domeniu, cu demonstrații practice, oferindu-le participanților ocazia să aplice direct cunoștințele dobândite și să se implice activ în inițiative de mediu.
„Încă nu avem un calendar prestabilit, însă încercăm să demarăm înaintea vacanţei de vară”, spune Raul Pop, Director de Programe al Asociației ECOTECA.
Prin instalarea primelor sisteme automate de preluare a ambalajelor în campusurile Regie și Polizu din București, inițiatorii fac un prim pas către un obiectiv mai amplu: extinderea proiectului în cât mai multe universități din România.
„Ne dorim să demonstrăm că parteneriatele dintre mediul academic și companiile private pot aduce schimbări reale. ECO-Student este mai mult decât un proiect de colectare – este o inițiativă care îi ajută pe tineri să devină mai conștienți de impactul lor asupra mediului,” explică Raul Pop.
Beneficiarii sistemului de garanție – returnare
Sustenabilitatea trebuie să devină un subiect concret și accesibil pentru toți, iar campusurile universitare sunt un loc ideal pentru a introduce aceste concepte în rândul tinerilor.
Campusurile Regie și Polizu găzduiesc câteva mii de studenți de la diverse facultăți, dintre care aproximativ 10.000 sunt cei înscriși la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, cazați în căminele din Regie, iar în campusul din Polizu sunt cazați aproximativ 800 de studenți ai Facultății de Inginerie Chimică și Biotehnologii.
Studenţii sunt viitorii specialişti în diverse precum inginerie, IT, logistică, protecţia mediului, economie, chimie, iar pregătirea lor în direcţia sustenabilităţii este esenţială.
„E normal să fim lângă ei, să vorbim despre oportunităţi de carieră în domeniul mediului şi sustenabilităţii, subiecte pentru care avem nevoie de tot mai mulţi specialişti„, adaugă Pop.
RVM-urile sunt amplasate în locații accesibile:
- în Regie aparatul este vis a vis de căminul P18, lângă magazinul Livrări Regie,
- în Polizu, acesta este instalat în corpul L.
„Prin campusuri încercăm să ajungem, pe cel mai scurt traseu, tocmai spre cei în care ne punem speranţa că ne vor schimba viitorul într-unul în care avem mai multă grijă faţă de natură şi comunităţi„, explică Raul Pop.
Posibile provocări
În ceea ce privește siguranța echipamentelor instalate în campusuri, există riscuri, dar acestea sunt gestionate: „Intrarea în ambele campusuri este supravegheată„, precizează Raul Pop.
Mai mult, personalul campusului are grijă de echipamente, iar o echipă specializată este pregătită să intervină la nevoie.
„Am instruit personalul campusului pentru a asigura buna funcţionare a sistemului şi pentru a răspunde rapid oricăror probleme„, subliniază el.
Organizatorii îşi propun să colaboreze şi cu autorităţile locale şi operatorii economici din zonă pentru a crea un mediu universitar mai sustenabil şi mai prietenos cu natura.
Ce se întâmplă cu voucherele eliberate de RVM-uri?
În ceea ce privește infrastructura, există colaborări cu magazinele din campusuri și cantinele universităților, însă fiecare campus are particularitățile sale.
„Ne adaptăm la fiecare locaţie pentru a oferi cele mai eficiente soluţii de reciclare şi sustenabilitate„, explică Pop.
Spre deosebire de magazinele obișnuite care returnează garanția sub formă de bani sau discount la cumpărături, sistemul din campusuri oferă vouchere utilizabile în anumite locații.
În Regie, studenții își pot folosi voucherele la magazinul LivrariRegie.ro, situat în apropierea punctului de colectare, iar cei din Polizu le pot valorifica în orice magazin Mega Image din țară.
Unde își returnau studenții ambalajele înainte?
Înainte de instalarea RVM-urilor, studenții se deplasau către magazinele din apropiere pentru a le returna în sistemul standard de garanție-returnare.
În Regie, cel mai apropiat RVM era la Carrefour Orhideea, la aproximativ 1 km, iar pentru campusul Polizu, cele mai apropiate puncte erau la Profi (400 m) și Mega Image (500 m).
„Lucrăm la soluţii pentru a îmbunătăţi accesul studenţilor la puncte de colectare mai convenabile„, adaugă Raul Pop.
Lipsa unui punct de colectare în interiorul campusului făcea ca procesul să fie mai anevoios, ceea ce descuraja reciclarea.
În privința volumului de ambalaje pe care îl generează campusurile universitare menționate, inițiatorii proiectului au transmis Green Report că nu au date pentru moment, dar vor avea până la finele lunii martie.
Ce spun partenerii proiectului?
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, a spus că acest parteneriat reprezintă „un pas important pentru POLITEHNICA București, întrucât ne dorim să fim un model de sustenabilitate și responsabilitate față de mediul înconjurător.”
Costoiu a adăugat că prin amplasarea RVM-urilor (mașinile de returnare automată a ambalajelor) în campusurile Regie și Polizu, universitatea vizează „oferirea studenților nu doar de oportunități de învățare, ci și de soluții practice pentru a deveni agenți ai schimbării.”
Dorin Mihai, Director General al TOMRA Collection România a transmis că tehnologia TOMRA eficientizează „procesul de returnare a ambalajelor și răspunde provocărilor logistice întâmpinate de studenți, cum ar fi lipsa spațiilor de depozitare în camerele de cămin sau dificultatea transportului de cantități mari de ambalaje.”
Proiectul este sprijinit și de ING Bank Romania. Reprezentanții băncii au transmis că ING „a fost unicul finanțator al schemei de Garanție-Returnare și al programului RetuRo.”
Aceștia au mai declarat că este foarte important ca grija pentru mediu să fie educată de la început, pe măsură ce tinerii se formează ca adulți.
#reciclare #eductaieecologica #economiecirculara #proiectecologic #campusuriuniversitare #studenti #tineretresponsabil #deseuri #SGR #environmentaleducation #wastemanagement #youthforchange #greenfuture