Japonia s-ar putea să arunce apă radioactivă de la centrala Fukushima în Oceanul Pacific

Compania Tokyo Electric Power (Tepco) a anunțat că s-ar putea să fie nevoită să arunce în Oceanul Pacific apă de la centrala nucleară din Fukushima, distrusă în anul 2011 de un cutremur urmat de tsunami, din cauza lipsei spațiului de depozitare.

Fukushima. Foto: captură video

Din momentul avarierii și până în prezent, compania de electricitate a colectat peste un milion de tone de apă contaminată, utilizată pentru răcirea reactoarelor. Însă, reprezentanții companiei au anunţat că vor rămâne, până în anul 2022, fără spaţiu de colectare a apei contaminate.

„Singura opţiune va fi să o vărsăm în ocean şi să o dizolvăm”, a declarat Yoshiaki Harada, directorul general al companiei. „Guvernul va discuta această opţiune, dar momentan aceasta este părerea mea”.

Acesta nu a menționat câtă apa va trebui deversată în ocean.

Un purtător de cuvânt al centralei a anunțat, totuși, că Tepco nu este în poziția de a decide ce să facă, ci va urma procedurile, din moment ce guvernul va lua o decizie. În prezent, Executivul Japoniei aşteaptă o expertiză a experţilor în domeniu pentru a lua decizia finală.

Decizia de a vărsa apă contaminată în Oceanul Pacific va provoca tensiuni între Japonia şi Coreea de Sud, care l-a convocat luna trecută pe un oficial al ambasadei pentru a explica modul în care Administraţia de la Tokyo va rezolva problema apei de la Fukushima.

Potrivit unui comunicat, ministrul de Externe al Coreei de Sud a cerut Japoniei „să ia o decizie înțeleaptă și prudentă privind această problemă”.

Centralele nucleare de coastă aruncă în mod obișnuit în ocean apă care conține tritiu, un izotop de hidrogen care este greu de separat, dar care este considerat a fi relativ inofensiv. Tepco, care se confruntă și cu opoziția pescarilor, a recunoscut anul trecut că apa din rezervoarele sale încă mai conține și alți contaminanți, pe lângă tritiu.

„Guvernul trebuie să se angajeze la singura opțiune acceptabilă din punct de vedere ecologic pentru gestionarea acestei crize de apă, care este stocarea și prelucrarea pe termen lung pentru a elimina radioactivitatea, inclusiv tritiul”, a transmis Shaun Burnie, specialist nuclear principal la Greenpeace Germania, într-un e-mail pentru Reuters.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri