9 scurgeri radioactive din submarinele britanice in 12 ani

Ministerul britanic al Apararii a recunoscut ca, in ultimii 12 ani, s-au inregistrat noua incidente ce au implicat scurgeri de deseuri radioactive din submarine, inclusiv unul in urma cu doua luni, in apropiere de Plymouth, informeaza The Guardian.

Confirmarea acestor scurgeri ridica noi intrebari in legatura cu siguranta operatiunilor desfasurate de Ministerul Apararii, mai ales de la coliziunea dintre un submarin britanic incarcat cu rachete nucleare si un alt submarin francez in Atlantic, in luna februarie.

Luna trecuta, presa britanica a relatat despre o serie de scurgeri radioactive din submarine nucleare in 2004, 2007 si 2008. Alte patru incidente similare au fost semnalate in trecut, dar confirmarea oficiala a venit abia saptamana aceasta.

Pe 25 martie, anul acesta, apa radioactiva s-a scurs din submarinul HMS Turbulent, in timp ce sistemul de deversare al reactorului s-a varsat in portul Devonport. A doua scurgere, ce nu a aparut in presa, a implicat submarinul HMS Trafalgar, pe 30 ianuarie 2006. Atunci, substante radioactive de racire au ajuns in mare, dar Ministerul a explicat ca niciun membru al echipajului nu a fost expus radiatiilor.

„Descoperirea atator scurgeri, in atatea locuri, in ultimii ani sugereaza ca exista o problema reala legata de siguranta in intreaga marina nucleara”, a declarat John Ainslie, coordonatorul Campaniei scotiene pentru dezarmare nucleara. El a mai explicat ca grupurile de mediu au avertizat in numeroase randuri marina in legatura cu pericolele ce apar din cauza managementului defectuos al deseurilor radioactive.

Agentia scotiana de protectia mediului (Sepa) a anuntat ca ar fi luat in considerare chiar sistarea operatiunilor navale, in cazul in care ar avea puterea legala sa o faca. In lipsa acestor atributii, Serpa s-a multumit cu expedierea unei scrisori de avertisment, in conditiile in care Ministerul Apararii a semnat in 1993 un acord prin care s-a angajat sa-si minimalizeze poluarea din baza militara de la Faslane, in Scotia.

Intr-un raport confidential, Ministerul a recunoscut ca au avut loc incidente regulate in baza lor de la Faslane, dar reprezentantii acestuia au dat asigurari ca desfasoara un plan pentru modernizarea bazei si pentru instituirea unor practici mai responsabile fata de mediu.

Foto: www.royalnavy.mod.uk

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri