Pretul mentinerii tigrilor din salbaticie in viata este de circa 80 milioane de dolari pe an, spun expertii in conservare, insa doar 50 milioane de dolari sunt investiti anual pentru aceasta cauza, informeaza BBC News.
Cifrele provin dintr-o noua evaluare efectuata de oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge care sugereaza stabilirea unor masuri de conservare a tigrilor ce trebuie aplicate in 42 de locuri in care acestia se inmultesc.
Circa 3.500 de tigri au ramas in salbaticie, dintre care doar 1.000 sunt femele.
Desi programele de conservare sunt aplicate in unele tari, in special India, tigrii au disparut din multe regiuni ale Asiei in care traiau de obicei.
Odata intalniti din Turcia si pana pe coasta de est a Rusiei, tigrii sunt acum concentrati doar in zone restranse din Asiei de Sud si de Est, desi chiar si aici in unele tari precum Pakistan sunt amenintati cu extinctia, iar in altele precum Cambogia, China, Laos si Vietnam traiesc mai putin de 50 de exemplare.
Monitorizarea populatiilor ramase
In prezent, tigrii mai sunt intalniti in doar 7% din locurile in care traiau odata. „Obiectivul pe termen lung este conservarea retelei de zone din Asia care le-ar prii tigrilor si unde acestia s-ar putea inmulti”, a declarat Nigel Leader-Williams, de la Universitatea Cambridge.
„Apoi, prioritatea imediata trebuie sa fie asigurarea ca acele putine populatii care exista sa fie protejate si monitorizate. Fara aceste masuri toate celelalte eforturi vor fi in zadar”, a mai spus acesta.
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca 82 milioane de dolari sunt necesari anual pentru protejarea si monitorizarea populatiilor de tigri din cele 42 de locuri cheie de inmultire.
Peste jumatate din acesti bani (35 milioane de dolari) sunt furnizati deja chiar de cateva tari unde traiesc tigrii, donatori internationali si grupuri ecologiste, insa nu este de ajuns.
Speranta obtinerii mai multor fonduri pentru conservarea tigrilor ramane in Summitul International al Tigrului care se desfasoara in perioada 15-18 septembrie la Sankt Petersburg, in Rusia.
Foto: bbc.co.uk