In primele 10 luni de la inceperea taxarii clientilor pentru pungile din plastic, lantul britanic Marks&Spencer a inregistrat o scadere de 80% in consumul de pungi din plastic, informeaza GreenBiz.
La inceputul lunii mai, compania a inceput sa taxeze pungile, incurajand clientii sa foloseasca pungi reciclabile. De atunci, din magazinele sale au plecat cu 70 de milioane mai putine pungi din plastic fata de aceeasi perioada in 2007. Totodata, banii stransi din vanzarea pungilor din plastic, adica 200.000 de lire sterline, au fost donati unei organizatii pentru amenajarea de parcuri, gradini si locuri de joaca.
Taxa pe punga din plastic face parte in programul companiei de a reduce consumul de pungi din plastic cu o treime.
Guvernul britanic impulsioneaza si alti retaileri sa adopte masuri similare, lasandu-le ragaz pana in aprilie 2009 sa aplice taxe voluntare pe pungile din plastic.
Unii retaileri britanici taxeaza deja pungile din plastic, iar alte companii precum IKEA sau Whole Foods scot pungile din plastic din magazine.
Si orasele au pus gand rau pungilor din plastic. In aceasta luna, Los Angeles si Baltimore au pus problema pungilor pe tapet. Los Angeles-ul a adoptat o propunere de interzicere a pungilor din plastic incepand cu iulie 2010, insa Baltimore a respins propunerea ca magazinele sa ofere doar pungi din hartie sau refolosibile.
San Francisco a fost primul oras din Statele Unite care a interzis folosirea pungilor din plastic, iar la nivel mondial, China si Irlanda au interzis folosirea acestora.