7 trilioane de dolari vor fi investiti in energia curata pana in 2030

Criza petrolului din anii ’70 a atras atentia globala asupra surselor alternative de energie. Interesul a scazut dupa stabilizarea pieteii la mijlocul anilor ’80. In prezent, preturile mari ale petrolului si schimbarile climatice readuc energia regenerabila in centrul discutiilor, informeaza New York Times.

Firmele de consultanta energetica considera ca povestea nu se va repeta. Cambridge Energy Research Associates va prezenta un studiu care subliniaza ca exista mai multi factori care vor asigura viitorul energiei regenerabile, indiferent de evolutia pretului petrolului. "Interesul pentru energia curata nu este un fenomen trecator" se arata in studiu.

Diferenta dintre situatia prezenta si cea din anii ’70 este constientizarea faptului ca incalzirea globala reprezinta o amenintare pentru securitatea politica si pentru mediu. Guvernele sunt determinate sa sustina o mai mare folosire a energiilor alternative.

"Schimbarile climatice si taxarea carbonului vor schimba dinamica pietei energetice", a declarat Danuel Yergin, presedinte al Cambridge Energy Research Associates. El a adaugat ca, in contextul dezvoltarii fara precedent a Chinei si Indiei, energiile alternative fac parte din solutia cererii in continua crestere.

In acelasi raport se arata ca adoptarea si raspandirea energiei curate depinde de politicile guvernamentale, de ratele cresterii economice si de descoperirile tehnologice. Pana in 2030, investitiile private si publice in energia curata, incluzand biocombustibilul, energia eoliana, solara, geotermala,nucleara si tehnicile de captare si stocare a carbonului, vor ajunge la sapte trilioane de dolari. In 2007, au fost investiti aproape 125 de miliarde de dolari la nivel mondial, cu 20% mai mult decat in 2006, a spus Robert LaCount, autorul principal al raportului.

Alti analisti sunt de parere ca nu exista nicio garantie ca in viitor energia va fi mai curata deoarece sursele regenerabile se afla in competitie cu alte surse neconventionale care produc mai multe emisii decat hidrocarburile conventionale si care atrag in principal companiile petroliere, carbunele lichid si "nisipurile de petrol". Acestea sunt depozite de bitumen, petrol, negru, gros si vascos care trebuie tratat riguros inainte sa poata fi folosit in rafinarii pentru producerea combustibilului.

Ecologistii de la Consiliul de Aparare a Resurselor Naturale si de la Institutul Pembina au estimat ca cel putin 20% din reducerea poluarii care va fi atinsa prin intermediul noilor standarde de eficienta a combustibililor, adoptate de Congres in 2007, va fi redusa de producerea si rafinarea "nisipurilor de petrol" din Canada pana in 2020.

Dezvoltarea surselor de energie regenerabila a facut pasi important. In 2007, industria eoliana din SUA s-a dublat, generand energie pentru 1.5 milioane de case. Energia eoliana acopera 1% din necesarul energetic al tarii, potrivit datelor de la Asociatia Americana a Energiei Eoliene.

Studiul analizeaza si limitarile dezvoltarii de energie curate. Tehnologia de captare si stocare a carbonului este inca cu doua decenii in urma, iar energia nucleara ridica multe probleme sociale si de mediu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri