Peste 67.000 de puieti au fost plantati pe 13 hectare de teren agricol degradat din comuna Vilcelele in cele trei etape ale programul de imparuire derulat de asociatia ViitorPlus ‘Adopta un copac’, anunta Agerpres.
Tinta propusa in acest program a fost de 39 de hectare de terenuri impadurite. Cea de-a treia etapa a programului a avut loc in luna internationala dedicata padurii, 15 martie-15 aprilie. Prima etapa de impadurire s-a realizat in primavara anului 2008, cand s-au impadurit 4 hectare de teren prin plantarea a 22.000 de puieti. A doua etapa a avut loc in toamna anului trecut, cand s-a continuat impadurirea cu alte 5 hectare de teren agricol degradat, pe care s-au plantat 25.000 de puieti, partial mecanizat, precum si cu ajutorul voluntarilor. In aceasta a treia campanie de plantari, care s-a incheiat duminica, au fost impadurite inca 4 hectare de teren, prin plantarea unui numar de 20.000 de puieti.
Printre companiile care au adoptat copacei pentru aceasta campanie de primavara s-au aflat GlaxoSmithKline Romania, Puratos, Grupul Anchor Plaza Romania, 2ActivePR, ABS, Relevance, Rangali, Provident, Ecotic, Accenture, Genpact, Romanian International Bank, Acta Consulting, Pallas Consulting&Accounting, Avocatii Voicu&Filipescu.
Terenul din comuna Vilcelele, judetul Calarasi, pe care se realizeaza plantarile, a fost ales pentru ca este unul dintre cele mai slab impadurite judete din tara (4 la suta fata de 20 la suta minimum recomandat). Cu ajutorul echipei de experti silvici ai asociatiei pentru dezvoltare durabila
ViitorPlus, programul isi propune impadurirea suprafetei de 39 de hectare de teren prin plantarea de puieti de stejar, pin negru, salcioara, gladita, ulm si frasin, precum si ingrijirea padurii pâna când aceasta va ajunge la maturitate.
Procesul de impadurire a zonei din Vilcelele include mai multe etape si anume proiectarea, achizitia puietilor (ceea ce inseamna 10 puieti achizitionati pentru fiecare copac adus la maturitate), completari si intretinere. Toate aceste etape sunt supervizate si coordonate de catre ViitorPlus si se deruleaza pe parcursul a 6 ani, pâna când padurea atinge stadiul de masiv.
Costul aducerii unui copac la maturitate este de 10 euro, cost care asigura minimul necesar parcurgerii integrale a pasilor mentionati din program. Cele doua perioade din an potrivite pentru ca plantarile sa fie eficiente sunt perioada de primavara (martie-aprilie), inainte ca puietii sa dea muguri, si toamna (octombrie-noiembrie), inainte de inghet. Din acest motiv, proiectul va continua pentru strângerea fondurilor necesare celor 26 de hectare ramase de impadurit.
Foto: www.ngo.ro