53 de filme, inscrise la Orasul 20.20

Competitia de dezvoltare urbana Orasul 20.20, organizata de Siemens, a atras, pana acum, 53 de inscrieri, reprezentate de filme ce prezinta cele mai importante zone din orasele romanesti, dar si idei pentru dezvoltarea lor in viitor.

Orasul cel mai bine reprezentat, deocamdata, in competitie este Bucuresti, care a adunat 15 filme, se arata intr-un comunicat al companiei.

Moara lui Assan, Centrul Vechi, Parcul Izvor sunt doar cateva dintre zonele din Capitala, unde tinerii ar vrea sa vada schimbari in viitor.

Pe locul al doilea se afla Cluj-Napoca, cu 5 filme inscrise, iar pe  locul al treilea, Constanta si Iasi, cu 4 filme inscrise, se arata intr-un comunicat al companiei.

Tinerii se intrec in scenarii de dezvoltare durabila

Desfasurat in perioada 15 aprilie – 31 mai 2012, concursul Orasul20.20 le propune tinerilor sa realizeze un filmulet, in care sa identifice zonele care joaca un rol important in oras, sa prezinte factorii care le pot afecta si sa propuna scenarii pentru dezvoltare sustenabila.

„Proiectul a plecat de la problema migratiei masive a tinerilor dintr-un oras in altul. In conditiile in care ei sunt nemultumiti de conditiile de viata pe care le ofera orasele de provincie, migreaza spre orase mari care le ofera mai multe oportunitati de dezvoltare personala si de petrecere a timpului liber. De aceea, pe termen lung, dezvoltarea oraselor mari ar trebui sa ia in calcul aceste valuri de migratie, in timp ce orasele mici trebuie sa gaseasca solutii pentru a-si creste atractivitatea”, a declarat Cristian Secosan, director general Siemens Romania.

Alte orase inscrise in concurs sunt Timisoara, Oradea, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Dej, Tulcea, Brasov, Sibiu, Ploiesti, Pitesti, Botosani, Turnu Severin, Galati, Beclean, Ramnicu Valcea si Piatra Neamt. Doi stundeti romani au inscris chiar povestea unor orase din Polonia (Wroclaw) sau Franta (Limoges).

67% din tinerii romani vor sa plece din orasul in care locuiesc

Competitia are la baza un sondaj realizat de Siemens, care arata ca 67% din tinerii romani vor sa paraseasca orasul in care locuiesc catre alte orase, in top plasandu-se Bucurestiul (21,05%) Cluj-Napoca (18,46%) si Brasov (15,41%).

Printre motivele invocate se numara lipsa oportunitatilor de munca sau de studii, traficul congestionat, curatenia si cladirile urate. In schimb, zonele verzi sunt cele mai apreciate aspecte din orase.

In lipsa unei planificari adecvate pe termen lung, fenomenul migratiei interne a tinerilor ar putea crea dezechilibre majore. Unele orase ar putea ramane goale sau cu o populatie imbatranita, in timp ce altele se confrunta cu supraaglomerarea.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Orașul 20.20, proiect initiat de Siemens
10 bloggeri, la Siemens Race 2012

Fiti cu ochii pe Siemens Race 2012!

 

spot_img

Ultimele știri