12 hectare de padure au fost impadurite in Lunca Dunarii, in apropiere de Calarasi, in cadrul proiectului "Tabara Verde" initiat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Energy Holding. Acest proiect a fost sprijinit de Mobexpert si Romsilva si s-a desfasurat cu ajutorul celor peste 150 de voluntari implicati in proiect, elevi ai liceului "Stefan Banulescu" din Calarasi. In ultima zi de plantare, voluntarilor li s-au alaturat Andreea Raducan, Dana Savuica, Radu Naum, Zoli Toth (Sistem), reprezentati ai partenerilor si jurnalisti.
"Tabara Verde" s-a desfasurat intre 4 si 9 noiembrie. Primul puiet a fost plantat marti, 4 noiembrie de Gabriela Szabo. In ultima zi de plantare si-au adus contributia la reducerea cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera si Andreea Raducan, Dana Savuica, Radu Naum, Zoli Toth, care au demonstrat practic ca una dintre cele mai mai usoare metode de a sechestra carbon si a imbunatati calitatea aerului si solului este sa plantezi copaci. Cei 5.000 de puieti de plopi plantati in cadrul proiectului vor absorbi anual dioxidul de carbon emis de aproximativ 100 de autoturisme de capacitate medie.
Plantarea copacilor reprezinta una dintre cele mai usoare modalitati de a reduce cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera, gaz care produce efectul de sera si duce la incalzirea planetei. Procesul prin care copacii absorb dioxid de carbon este numit sechestrare. Copacii absorb CO2 pentru a produce oxigen si lemn, ambele fiind extrem de utile oamenilor si animalelor. Un copac absoarbe in 100 de ani aproximativ 1.000 kg CO2, incepand cu 2,5 kg pe an in primii 5 ani si ajungand la 14 kg CO2 intre anii 20 si 50 de viata.
Repartizarea padurilor pe teritoriul Romaniei este neuniforma, suprafata acestora fiind mult prea mica in unele zone de campie si lunca, potrivit studiilor RNP Romsilva. Judetul Calarasi are cea mai mica suprafata impadurita din Romania, doar 0,5 % din suprafata judetului fiind acoperita de paduri.
"Actiunea noastra are un dublu scop: pe de o parte vom ajuta la stabilizarea solului in Lunca Dunarii intr-o zona inundabila a Dunarii, iar pe de alta parte vom ajuta, prin fiecare copac plantat, la sechestrarea carbonului eliminat de masinile noastre. Nu in ultimul rand, voluntarii nostri, majoritatea elevi, ne-au dat o lectie de responsabilitate fata de mediul in care traim", a declarat Costel Popa, directorul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.