Aproape jumatate din companiile europene au implementat deja o strategie formala pentru solutiile IT ecologice, arata primul barometru realizat de IDC, sponsorizat de Dell. In medie, aceste companii estimeaza ca isi vor reduce costurile efective cu 14,5% in urmatoarele 12 luni. VEZI STUDIUL
75% dintre companiile participante la studiu au se indreapta catre un IT verde datorita presiunilor legate de reducerea costurilor, iar 72% dintre acestea sunt presate de Conformarea cu reglementarile in domeniu.
"Sustenabilitatea a devenit un subiect de discutie esential in deciziile corporative privind investitiile majore. Intelegerea motivatiilor care determina implementarea unei strategii „verzi”, precum si identificarea obstacolelor cu care se confrunta organizatiile si implementarea celor mai bune practici sunt subiecte extrem de relevante in mediul economic actual", a declarat Nathaniel Martinez, Director de Program in cadrul European System and Infrastructure Solution Group, IDC.
Initiativele IT ecologice nu sunt motivate in mod exclusiv de factori economici. Acestea sunt deseori parte integranta a unor obiective corporative mai ample, stabilite de directorii generali si de consiliul executiv al organizatiilor. Astfel, 61% dintre companiile europene respondente au apreciat ca solutiile IT ecologice implementate au facut parte dintr-o initiativa mai ampla, spre exemplu un proiect de responsabilitate sociala corporativa (CSR). In mod similar, 53% dintre respondenti au indicat ca rolul decisiv in adoptarea initiativelor IT „verzi” a apartinut directorilor executivi, inclusiv directorilor IT.
Concluziile acestui studiu releva si constrangerile si dificultatile cu care se confrunta organizatiile in adoptarea solutiilor ecologice, precum lipsa sprijinului din partea industriei, (25%) deficientele modalitatilor de evaluare a performantei (29%) si absenta unui stimulent corporativ (68%). Totusi, directorii IT europeni considera ca IT-ul va avea un rol foarte important (45%) sau important (36%) in reducerea consumului de energetic si a amprentei de carbon a organizatiilor in urmatorii trei ani.
"Investitiile in initiative IT ecologice la nivel de corporatii vor creste masiv in viitorul apropiat. Marile organizatii europene au alocat deja 7,6% din bugetele lor initiativelor IT „verzi”, iar rezultatele studiului indica faptul ca IT-ul „verde” va reprezenta 9,0% din bugetele IT peste doi ani", a adaugat Nathaniel Martinez, IDC.
Barometrul „Green IT” privind implementarea solutiilor IT ecologice, realizat de IDC si sponsorizat de Dell, a fost realizat cu participarea a 459 de directori IT din cadrul mai multor companii europene cu peste 1.000 de angajati si care opereaza cel putin un centru de date. Bugetul IT mediu al fiecarui respondent pentru anul in curs este de 160 milioane de euro, astfel ca organizatiile care au implementat o strategie IT ecologica estimeaza ca vor economisi aproape 23,2 milioane de euro pe an.