Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Rodin Traicu, a declarat astazi ca, in ultimele saptamani, 47% din energia electrica s-a bazat pe carbune. La aceasta s-au adaugat energia hidro, cea nucleara, cat si energia produsa de eoliene, care a a avut insa “fluctuatii abrupte”.
"In ultimele saptamani, energia electrica a fost asigurata in proportie de 47% de carbune. Avem, pe medie, 1.250 MW din hidro si nuclear, care functioneaza la o capacitate maxima, de peste 1.340 MW”, a spus Rodin Traicu, prezent la Conferintele Focus Energetic.
“Energia produsa de eoliene are fluctuatii abrupte”
“La aceasta se adauga si productia din eoliene, cu o variatie abrupta. De exemplu, a fost o zi in care am vazut in sistem 1.350 MW. A doua zi au fost 840 MW, iar a treia zi, 71 MW. Acest lucru demonstreaza insa cat de performant trebuie sa fii, ca dispecer coordonator, ca sa poti tine sistemul energetic in functiune la astfel de fluctuatii abrupte fata de puterea intrata in sistem", a mai spus Rodin Traicu.
Rodin Traicu a explicat aceste lucruri in contextul in care a declarat, in cadrul aceleiasi conferinte, ca a a fost aprobat de catre Guvern programul energetic de iarna. El a mai spsus MECMA "reuseste sa tina, in prezent, sub control functionarea debitelor lacurilor de acumulare, precum si programele de mentenanta in agregatele care produc energie electrica si termica pe baza de carbune si hidrocarburi, care in prezent functioneaza la capacitate maxima".
Impactul secetei in domeniul hidro, 2.000 MW
Potrivit lui Rodin Traicu, impactul mediu al secetei in acest an, in domeniul hidro, este de aproximativ 2.000 MW. Nivelul in lacurile de acumulare este mentinut insa constant, in jur de 70%, “incercand sa evitam diminuarea rezervei de apa din lacurile de acumulare si utilizarea ei doar in perioade de criza accentuate”.
“Conform prognozelor, varful de seceta va fi atins in luna octombrie. Asta inseamna ca este posibil ca in lunile de iarna sa revenim pe un debit al Dunarii in parametrii normali, ceea ce poate asigura capacitatile obisnuite dintr-un an normal de producere a energiei hidro", a mai spus Traicu.
In Bucuresti, pretul gigacaloriei ramane acelasi
"Cresterea pretului la gaze nu va creste pretul gigacaloriei in Bucuresti", a mai spus Rodin Traicu. In urma cu cateva zile, seful misiunii Fondului Monetar International, Erik de Vrijer, a anuntat ca pretul gazelor naturale pentru populatie va creste din septembrie cu 5%, iar pentru firme, cu 10%.( MECMA este actionar majoritar al ELCEN Bucuresti, furnizorul energiei termice in Capitala).