30/07/07 ANAR- Masuri suplimentare de suprainaltare a digurilor de pe raul Prut

Echipele Administratiei Nationala „Apele Romane” au actionat pentru suprainaltarea si impermeabilizarea taluzului digurilor pe sectorul Trifesti-Tutora intre km 107-37 (incinta 1) cu 90.000 de saci de nisip, 2300 de folii polietilena, utilaje (excavatoare, buldozere, trailer, tractoare etc.). De asemenea, in zona Sculeni (incinta 1) si Tutora (incinta 2) se actioneaza pentru suprainaltarea digurilor din zona localitatii Moreni, aval confluenta raului Prut cu raul Jijia. Au fost executate completari la terasamentele digurilor fiind montate hidrobaraje pe circa 800 metri liniari.

Administratia Nationala „Apele Romane” monitorizeaza evolutia debitelor Prut, Bahlui, Miletin, Jijia, precum si acumularile Tansa-Belcesti, Podul Iloaiei, precum si comportarea digului national al raului Prut, unde se intervine 24 h din 24 cu materiale si utilaje aduse de la alte unitati teritoriale, pentru apararea digurilor de pe raul Prut.

Potrivit avertismentelor transmise de Administratia Nationala „Apele Romane” autoritatilor locale si comitetelor locale pentru situatii de urgenta, in prezent, este evacuata populatia din localitatile aflate in pericol de a fi inundate, respectiv Bivolari, Trifesti, Probota, Victoria, Lunca Prut (Hermeziu), Vladomira, Sendreni, Frasuleni si Sculeni.

Ca urmare a precipitatiilor abundente si a viiturii formate pe raul Bahluet, afluent al Bahluiului, care trece prin orasul Iasi, Administratia Nationala „Apele Romane” solicita in regim de urgenta realizarea urmatoarelor lucrari:

– Decolmatarea raului Bahluet, satul Dadesti;
– Realizarea unui dig in zona Prigoreni;
– Decolmatarea cursurilor de apa din zona Buzneu, Recea, satul Ganesti.

In zona indiguita a raului Siret, intre localitatile Mircesti-Rachiteni, la circa 2 km, in amonte de podul rutier de pe DN 28 Roman-Targu Frumos, s-a executat o bresa controlata prin utilizarea de explozibil, cu scopul de a facilita evacuarea apei din incinta inundata prin revarsarea raului Siret.

spot_img

Ultimele știri