În perioada februarie-aprilie, 30 de senzori pentru măsurarea calității aerului vor fi distribuiți către bucureștenii interesaţi să contribuie la extinderea rețelei aerlive.ro din Capitală.
Senzorii vor fi distribuiţi de către Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația ETA2U, alături de organizațiile partenere: OPTAR, 2Celsius și Observatorul Român de Sănătate.
Cei 30 de senzori se numesc SMOGGIE-PM, sunt produși și distribuiți de uRADMonitor și măsoară pulberile în suspensie: PM1, PM2.5 și PM10.
Persoanele interesate să preia un senzor sunt rugate să completeze formularul disponibil pe platforma aerlive.ro și să se asigure că respectă specificațiile tehnice menționate. Selecția se va face pe măsura înscrierilor, în funcție de condițiile de instalare, iar montarea senzorilor se va face în etape, în vederea acoperirii unor zone cât mai diverse din București. Montarea va fi făcută de un coordonator tehnic al aerlive.ro.
Principalul criteriu de selecție este cel geografic. Totodată, vor avea prioritate persoanele care pot monta senzorul pe străzile și bulevardele care înregistrează un trafic intens.
În luna ianuarie senzorii aerlive.ro au înregistrat depășiri de peste trei ori a valorilor maxime admise pentru protejarea sănătății umane la toate cele zece stații de monitorizare instalate în București. Au fost înregistrate depășiri de minim opt zile: la stația din Timpuri Noi și maxime de 16 zile în Băneasa Nord, respectiv 15 zile pentru stațiile Libertății, Iuliu Maniu și Mihalache. Ziua în care s-au înregistrat cele mai mari depășiri a fost 14 ianuarie, când stația de la Piața Sudului a înregistrat cea mai mare concentratie de PM2.5: 131 ug/m3 și PM10: 151 ug/m3.
Potrivit Legii nr.104/15.06.2011 privind Calitatea Aerului sunt permise maxim 35 de zile pe an de depășiri ale valorilor maxime pentru PM10 (50 ug/m3-media zilnică maximă admisă).
Particulele în suspensie (PM10 și PM2,5) reprezintă un grup complex de poluanți proveniți din traficul rutier, includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Mai includ reziduuri din construcții și industrie, precum și polen, fecale și particule de sol.
Aerlive.ro este un proiect susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.
Bucureştenii mai au la dispoziţie şi platforma Airly, care înregistrează permanent, din 1 octombrie 2018, nivelul poluanţilor din aer.