28/07/08 ANAR- Doua varfuri de viitura pe Siret, digurile de aparare pe sectorul Pascani-Bacau sunt consolidate in continuare cu saci si hidrobaraje

La aceasta ora, primul varf de viitura se afla pe raul Siret in zona statiei Dragesti (judetul Bacau), iar al doilea varf de viitura, pe raul Siret, preluat din zona localitatii Lespezi, se afla in zona Rachiteni-Nicolae Balcescu (judetul Neamt). La Lespezi, s-a inregistrat un debit maxim de 1855 mc/s (ieri, 27.07, ora 16.00), fiind un varf istoric de viitura inregistrat odata la 100 de ani.

Pe raul Prut, la statiile Oroftiana si Radauti, tendinta este in usoara scadere. Pe 26 iulie, ora 13.00, raul Prut, la statia Oroftiana, se afla cu peste 2.20 m peste cota de pericol. Din acumularea Stanca-Costesti, se evacueaza un debit de 620 mc/s si poate fi tranzitat in conditii de siguranta in aval.

In judetul Iasi, echipele Administratiei Nationale „Apele Romane” au suprainaltat digul de pe raul Siret in zonele LUNCA PASCANI si BLAGESTI pe o lungime de 300 metri. La RACHITENI, s-a continuat suprainaltarea si consolidarea digului cu inca 1 m cu folie si saci cu nisip. La digul de aparare din orasului PASCANI I- LUNCA PASCANI s-a continuat supraninaltarea cu dig iepuresc cu saci cu nisip. Digul de aparare din zona orasului PASCANI II, in zona statiei de epurare din sudul orasului s-a suprainaltat cu o lungime de 300 metri.

In judetul Bacau in comuna Stancesti, satul Schineni, echipele Administratiei Nationale „Apele Romane” au suprainaltat digul pe o lungime de 1 km cu hidrobaraje si saci. De asemenea, in comuna Letea Veche, satul Holt, s-au astupat infiltratiile aparute prin dig, care s-a consolidat si se suprainaltat cu 2-3 randuri de saci. In comuna Tamas, satul Furnicari, s-au realizat diguri locale si echipele de la ISU au evacuat preventiv populatia.
In judetul Suceava, echipele Administratiei Nationale „Apele Romane” lucreaza la suprainaltarea si consolidarea digului la Gura Humorului de pe raul Moldova, iar o formatie de interventie a ANAR actioneaza la Horodnic pentru curatarea deversorului. In Dolhasca, pe raul Somuzul Mare, cu sprijin IJSU, se realizeaza un dig local din saci cu nisip. In zona comunei Sadova, se consolideaza digul pe raul Moldova.

In cursul noptii de 27.07.2008, pe raul Siret, in satul Saucesti, in capatul amonte al digului suprainaltat, cursul de apa a depasit coronamentul digului cu cca. 5 cm lama de apa pe o lungime de aproximativ 300 m. Desi nu s-au produs brese, digul necesita consolidari in orele imediat urmatoare.

In cursul zilei de ieri, echipele Administratiei Nationale „Apele Romane” din cadrul Directiilor Apelor Dobrogea Litoral, Arges-Vedea si Mures au trimis 25.000 saci si 1300 ml de hidrobaraje ce vor fi folosite in cursul zilei de astazi la suprainaltarea si apararea digurilor pentru apararea orasului Bacau.

spot_img

Ultimele știri